Zioła wspierające leczenie cukrzycy typu 2. Jak naturalnie wspomóc trzustkę?

cukrzyca typu 2

Cukrzyca to jedna z najczęstszych chorób cywilizacyjnych, z którą walczy, często nieskutecznie, miliony ludzi na całym świecie. Podstawowe zalecenia w profilaktyce tej choroby zwykle są wystarczające, żeby uniknąć zachorowania. Oprócz tego istnieje wiele naturalnych sposobów dzięki którym zmniejszymy objawy i konsekwencje choroby. Dzisiaj skupimy się właśnie na nich.

 

Z tego artykułu dowiesz się między innymi:

 

  • Jak powstaje cukrzyca?
  • Co to jest insulina?
  • Jakie są czynniki, które zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzyce?
  • Które zioła obniżają poziom glukozy we krwi ? (Jak obniżyć cukier?)
  • Jak w naturalny sposób zapobiegać i łagodzić objawy cukrzycy typu 2?

 

Aby zacząć w jakikolwiek sposób przeciwdziałać objawom cukrzycy należy również rozumieć na czym polega problem. W zdrowym ciele, cukier i węglowodany z pożywienia są rozkładane pod wpływem enzymów na składniki podstawowe, wchłaniane przez jelita do krwiobiegu, a następnie do wątroby w celu filtracji i ich dalszego wykorzystania. Cukier, w szczególności glukoza, jest podstawowym i niezbędnym paliwem w organizmie, wykorzystywanym do produkcji ATP (kluczowa energia komórkowa). Aby glukoza dostała się do komórek, które mogłyby ją wykorzystać, potrzebna jest insulina, aby umożliwić przedostanie się cząsteczek cukru do ich wnętrza. Insulina jest hormonem wytwarzanym przez komórki beta trzustki, które jest wydzielana, kiedy poziom glukozy we krwi wzrasta. Za pomocą insuliny cukier jest usuwany z krwiobiegu i przemieszczany tam, gdzie jest potrzebny.

 

Jak dochodzi do rozwoju cukrzycy typu 2?

 

W stanach przedcukrzycowych i wczesnych stadiach cukrzycy typu 2 komórki stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny, co ogranicza wychwytywanie przez nich glukozy. Upośledzenie tego procesu powoduje utrzymywanie się wysokiego poziomowi cukru we krwi. Organizm stara się radzić z tym problemem produkując więcej hormonu jednakże możliwości produkcyjne trzustki nie są nieskończone.

Na tych wczesnych etapach sam poziom cukru we krwi może mieścić się w prawidłowych wartościach, ale skoki insuliny będą wyższe niż w normalnej, fizjologicznej sytuacji. W zaawansowanych stadiach insulinotwórcze komórki beta mogą ulec nawet uszkodzeniu.

Jeżeli ten szlak zawodzi to zdolności adaptacyjne organizmu starają się radzić z hiperglikemią w inny sposób. Glukoza zacznie być wydalana z moczem, co może jednak zwiększać ryzyko infekcji dróg moczowych i nerek. Inna część będzie służyła do biosyntezy trójglicerydów, które następnie mogą poważnie zaburzyć profil lipidowy organizmu człowieka. Prowadzi to między innymi do wzrostu złego cholesterolu LDL i obniżenia poziomu dobrego cholesterolu HDL. Nadmiar glukozy będzie także usuwany poprzez wbudowanie jej w szeregi tkanki tłuszczowej.

Wahania cukru, insuliny i lipidów powodują zaburzenia metabolizmu i prowadzą do wzrostu masy ciała, oraz zwiększają ryzyko zachorowania na choroby serca, nowotwory, Alzheimera i inne, w tym uszkodzenia naczyń krwionośnych, i naczyń włosowatych.

Najistotniejszymi czynnikami, które prowadzą do rozwoju choroby to stały, dodatni bilans kaloryczny z dużą ilością węglowodanów przy równoczesnym braku ćwiczeń fizycznych (kalorie nie są spalane, lecz kumulowane).

Cukrzyca może rozwijać się powoli i jej objawy mogą początkowo nie wzbudzać podejrzeń. Pod szczególną obserwacją powinny być więc osoby, które jedzą dużo wysoko przetworzonego jedzenia i stronią od jakiejkolwiek regularnej aktywności fizycznej ( Jak jeść zdrowo w najprostszy możliwy sposób ? Czytaj tutaj: 5 zasad tworzenia zdrowego talerza).

 

Inne czynniki, które wpływają na rozwój cukrzycy to:

 

  • Genetyka. Jeżeli Twoi rodzice lub dziadkowie mieli problemy z cukrzycą to możesz znajdować się w grupie ryzyka.
  • Mikrobiom jelitowy. Obecnie twierdzi się, że bakterie jelitowe tworzą odrębny organ i zaburzenia w jego funkcjonowaniu powoduje rozwój wielu chorób. Bakterie te mają wpływ na procesy trawienne i wchłanianie jelitowe.
  • Przewlekły stres i bezsenność. Ten temat został poruszony w tym poście: Chroniczny stres i jego skutki.

 

Jak obniżyć kortyzol w organizmie?

 

Temat został także ciekawie przedstawiony w jednym z odcinków Polimatów:

 

 

 

Naturalne metody na zapobieganie i walkę z cukrzycą typu 2

 

Cukrzycę i stany przedcukrzycowe można zaatakować z wielu frontów. Ważne jest też, żeby skutecznie zadbać o mikrobiom i nauczyć się zarządzać stresem.

 

Dieta i ćwiczenia

To najważniejsze czynniki, które wpływają na rozwój choroby. Przy złej diecie i braku ruchu łatwo jest wejść na złą ścieżkę. Tak samo jak dobra dieta oraz regularnie uprawiany, zdrowy ruch są w stanie poprawić stan Twojego zdrowia, rozwiązać problem z wysokim poziomem glukozy we krwi i wszystkimi jego następstwami. Prawidłowe odżywianie zwiększy również wrażliwość komórek na działanie insuliny. Najbardziej odpowiednią dietą jest ta, która nie zawiera niekorzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Taką dietę zapewnia np. kuchnia śródziemnomorska.

 

Ogranicz spożycie rafinowanych, przetworzonych i wysokoglikemicznych produktów

Większość pakowanych produktów spożywczych zawiera ogromne ilości węglowodanów, które są trawione szybko i równie szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Jeśli zależy Ci na leczeniu cukrzycy to będzie to pierwszy i jeden z kluczowych kroków. Unikaj cukru, słodyczy, białej, wysokooczyszczonej mąki, ciast czy innych wypieków. Pamiętaj, że soki czy suszone owoce również zawierają mnóstwo węglowodanów. Lepiej byłoby je zastąpić wodą z cytryną, a suszone owoce orzechami.

 

Produkty bogate w błonnik będą Twoim sprzymierzeńcem

Pokarmy wysokobłonnikowe będą spowalniać proces wchłaniania w przewodzie pokarmowych, usprawnią również sam proces trawienia. Włókno pokarmowe odżywia również bakterie jelitowe.

 

Naturalne słodziki

Stewia jest naturalnie słodka, nie zawiera cukrów a dodatkowo może działać przeciwcukrzycowo. Glikozydy stewiolowe pobudzają prawdopodobnie wydzielanie insuliny poprzez bezpośrednie oddziaływanie z komórkami beta trzustki. Możesz również użyć innych słodkich ziół do słodzenia herbatek i potraw nie bojąc się o zwiększenie ładunku glikemicznego posiłku. Do takich ziół zaliczymy koper, anyż czy lukrecję. Zalej je octem i stosuj jako dodatek do marynat czy sałatek.

 

Jedz białko

Każdy posiłek powinien zawierać komponent białkowy. Umożliwi to zmniejszenie indeksu glikemicznego oraz sprawi, że będziemy syci znacznie dłużej. Jeżeli starasz się kupować żywność ekologiczną to warto sięgnąć po mięso certyfikowane, które zawiera białko lepszej jakości (Czytaj więcej: Czy żywność ekologiczna jest lepsza niż żywność “konwencjonalna”?)

 

Smak gorzki i kwaśny

Produkty o smaku gorzkim i kwaśnym, w tym kurkuma, owoce i liście karczocha , grejpfruty,  zioła bogate w berberynę, takie jak berberys, ocet i pikle spożywane z posiłkami mają tendencję do zmniejszania efektu glikemicznego i pomagają czuć się bardziej zaspokojonym. Surowy czosnek i cebula również pomagają obniżyć poziom cukru we krwi i usprawniają pracę układu krwionośnego.

 

Zioła, które pomagają regulować wysoki poziom cukru we krwi

 

Należy pamiętać, że zioła stosowane w cukrzycy i insulinooporności obniżają poziom cukru we krwi. Możesz tym samym narazić się na niebezpiecznie niskie stężenie cukru we krwi. Szczególnie uważne powinny być osoby, które przyjmują leki cukrzycowe i insulinę. Nigdy nie zapominaj poinformować lekarza o tym co przyjmujesz.

 

Liść gurmaru (Gymnema sylvestre)

 

cukrzyca typu 2

 

To zioło ajurwedyjskie było używane w przeszłości w leczeniu cukrzycy, a jego rodzima nazwa “gumar” oznacza “niszczyciel cukru”. Na liściu gurmaru przeprowadzono około 100 badań laboratoryjnych, zwierzęcych i ludzkich , z których większość potwierdziła jego zdolność do utrzymywania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Randomizowane badania wykazały zmniejszenie stężenia glukozy we krwi na czczo, poziomu HgbA1c u chorych na cukrzycę I i II. Dodatkowo liść gurmaru sprzyja regeneracji i stymulacji komórek beta oraz zwiększa ich liczbę. Liść gurmaru pomaga także kontrolować poziom trójglicerydów i lipidów we krwi, obniża masę ciała, wspomaga produkcję insuliny, a także zmniejsza wchłanianie glukozy w jelitach.

Zioło to jest zwykle przyjmowane w postaci tabletek, od 400 do 800 mg standardowego ekstraktu dziennie lub od dwóch do czterech 500 mg kapsułek surowego zioła. Stosowanie liścia gurmaru może przyczynić się do zmniejszenia dawki dobowej insuliny.

 

Kora cynamonowca (Cinnamomum spp.)

 

herbata zimowa

 

Cynamonowiec także może być wykorzystany we wspomaganiu leczenia cukrzycy, lecz głównie typu II. Jego aktywność polega na zwiększaniu wrażliwości komórek na insulinę, czyli przeciwdziałaniu insulinooporności. Naukowo udało się potwierdzić spadek stężenia glukozy na czczo w cukrzycy typu 2 o 10 do 30 procent, obniżenie poziomu HbA1C, glikemi na czczo, triglicerydów oraz złego cholesterolu podczas stosowania preparatów na bazie cynamonowca.

Cynamon kasja jest przy tym bardziej wiarygodny, gdyż jest najlepiej przebadany. Jednak cynamon cejloński zawiera mniej kumaryn, które zmniejszają lepkość krwi i mogą nasilać działanie innych leków. Typowa dawka to dwa gramy sproszkowanej kory w kilku dawkach na dzień.

Kora cynamonowca jest uważana za bezpieczną, jednak kobiety w ciąży powinny unikać jej w dużych ilościach. Należy być także ostrożnym podczas przyjmowania leków rozrzedzających krew oraz w okresach przed i pooperacyjnych.

 

Borówka (Vaccinium spp)

 

cukrzyca typu 2

 

Różne gatunki borówki uchodzą za pomocne w leczeniu cukrzycy. Za szczególnie pomocną uznawana jest borówka amerykańska V. angustifolium. Dowiedziono laboratoryjnie, że ekstrakt alkoholowy z liści borówki poprawił dokomórkowy transport glukozy o 15 do 25 procent, zarówno w obecności insuliny, jak i bez niej. Wyciągi z owoców poprawiły prawie trzykrotnie proliferację komórek beta.  Preparaty z borówki pomagają również chronić komórki przed toksycznym działaniem wysokiego poziomu glukozy.

Ekstrakty z owoców borówki czarnej, czyli naszej rodzimej, również łagodziły hiperglikemię, poprawiając jednocześnie insulinowrażliwość.

W jednym z niewielu randomizowanych badań klinicznych dotyczących liści borówki lekarskiej 250 mg ekstraktu z liści borówki lub placebo podano 42 ochotnikom z cukrzycą typu 2, trzy razy dziennie od 15 do 30 minut przed posiłkami przez cztery tygodnie. Ekstrakt z liści borówki zmniejszył stężenie glukozy na czczo o prawie 40 punktów (brak znaczących zmian w porównaniu do placebo) oraz poziom CRP, a poziomy ALT, AST i GGT we krwi również uległy poprawie. Polifenole zawarte w borówkach (które są również w białej fasoli, tamaryndowcu, melisie, rozmarynie i zielonej herbacie) są inhibitorami alfa-amylazy, co również wpływa na regulację glukozy we krwi.

Stosowanie owoców borówki nawet przez długi okres czasu jest bezpieczne i można stosować je 2-3 razy dziennie.

 

Nasiona kozieradki (Trigonella foenum-graecum)

 

cukrzyca typu 2

 

Kozieradka jest używana od co najmniej czasów antycznych do regulacji poziomu cukru we krwi. Jej działanie tłumaczy się między innymi regulacją pracy trzustki. Nasiona zawierają 50 procent śluzów polisacharydowych, a około 80 procent wszystkich wolnych aminokwasów występuje w postaci 4-hydroksyizoleucyny, która bezpośrednio stymuluje wydzielanie insuliny i zapobiega insulinooporności. Wykazano, że nasiona kozieradki poprawiają glikemię na czczo u osób z cukrzycą typu 2 i zespołem metabolicznym.

Najczęstszymi działaniami niepożądanymi w stosowaniu kozieradki są zaburzenia trawienia i wzdęcia,  ze względu na wysoką zawartość błonnika. Powoduje to także utrudnienie wchłaniania leków doustnych. Dlatego też osoby stosujące kozieradkę doustnie powinny rozdzielić jej przyjmowanie z innymi medykamentami.

 

Kwiat hibiskusa (Hibiscus sabdariffa)

 

cukrzyca typu 2

 

Hibiskus zawiera różne składniki będące przedmiotem zainteresowania dla cukru we krwi i zdrowia metabolicznego, w tym antocyjanidyny nadające barwę oraz polifenole.

Większość ostatnich badań dotyczących hibiskusa skupiła się na korzyściach dla układu krwionośnego. Hibiskus wykazuje zdolność do obniżania poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Zostało to potwierdzone u cukrzyków typu 2, pijących od dwóch do trzech porcji herbaty hibiskusowej dziennie. W innym badaniu podawano 100 mg ekstraktu z hibiskusa dziennie i zaobserwowano, że przy wsparciu zdrowej diety u osób z zespołem metabolicznym poziom trójglicerydów uległ znacznemu obniżeniu.

Hibiskus jest uważany za bezpieczny składników suplementów czy mieszanek ziołowych.

 

Inne zioła wspierające leczenie cukrzycy typu 2

W różnych badaniach uzyskano pozytywne wyniki dla regulacji glukozy we krwi dla:

  • bazylii,
  • soku z aloesu,
  • zielonej herbaty,
  • goryczki
  • pieprzu cayenne,
  • soji,
  • ziela dziurawca,
  • awokado,
  • mniszka lekarskiego

 

ziołolecznictwo

 

Bibliografia

 

  • Abedinzade, M., Nasri, S., Jamal Omodi, M., Ghasemi, E., & Ghorbani, A. (2015). Efficacy of Trigonella foenum-graecum Seed Extract in Reducing Metabolic and Inflammatory Alterations Associated With Menopause. Iranian Red Crescent Medical Journal, Nov 16;17(11):e26685. doi: 10.5812/ircmj.26685.
  • Abidov, M., Ramazanov, A., Jimenez Del Rio, M., & Chkhikvishvili, I. (2006). Effect of Blueberin on fasting glucose, C-reactive protein and plasma aminotransferases, in female volunteers with diabetes type 2: double-blind, placebo controlled clinical study [Abstract]. Georgian Medical News, Dec;(141):66-72.
  • Akilen, R., Tsiami, A., Devendra, D., & Robinson, N. (2012). Cinnamon in glycaemic control: Systematic review and meta analysis [Abstract]. Clinical Nutrition, Oct;31(5):609-15. doi: 10.1016/j.clnu.2012.04.003.
  • Al-Romaiyan, A., Liu, B., Asare-Anane, H., Maity, C., Chatterjee, S., Koley, N.,… Jones, P. (2010). A novel Gymnema sylvestre extract stimulates insulin secretion from human islets in vivo and in vitro [Abstract]. Phytotherapy Research, Sep;24(9):1370-6. doi: 10.1002/ptr.3125
  • Allen, R., Schwartzman, E., Baker, W., Coleman, C., & Phung, O. (2013). Cinnamon use in type 2 diabetes: an updated systematic review and meta-analysis. The Annals of Family Medicine, Sep-Oct;11(5):452-9. doi: 10.1370/afm.1517.
  • Asgary, S., Soltani, R., Zolghadr, M., Keshvari, M., & Sarrafzadegan, N. (2016). Evaluation of the effects of roselle (Hibiscus sabdariffa L.) on oxidative stress and serum levels of lipids, insulin and hs-CRP in adult patients with metabolic syndrome: a double-blind placebo-controlled clinical trial [Abstract]. Journal of Complementary and Integrative Medicine, 1;13(2):175-80. doi: 10.1515/jcim-2015-0030.
  • Budak, N., Aykin, E., Seydim, A., Greene, A., & Guzel-Seydim, Z. (2014). Functional properties of vinegar. Journal of Food Science, May;79(5):R757-64. doi: 10.1111/1750-3841.12434.
  • Carvajal-Zarrabal, O., Hayward-Jones, P., Orta-Flores, Z., Nolasco-Hipólito, C., Barradas-Dermitz, D., Aguilar-Uscanga, M., & Pedroza-Hernández, M. (2009). Effect of Hibiscus sabdariffa L. dried calyx ethanol extract on fat absorption-excretion, and body weight implication in rats. Journal of Biomedicine and Biotechnology, 394592. doi: 10.1155/2009/394592.
  • Chang, J., Wu, M., Liu, I., & Cheng, J. (2005). Increase of insulin sensitivity by stevioside in fructose-rich chow-fed rats. Hormone and Metabolic Research, Oct;37(10):610-6.
  • Gamboa-Gómez, C., Rocha-Guzmán, N., Gallegos-Infante, J., Moreno-Jiménez, M., Vázquez-Cabral, B., & González-Laredo, R. (2015). Plants with potential use on obesity and its complications. EXCLI Journal, Jul 9;14:809-31. doi: 10.17179/excli2015-186.
  • Ghorbani, Z., Hekmatdoost, A., Mirmiran, P. (2014). Anti-hyperglycemic and insulin sensitizer effects of turmeric and its principle constituent curcumin. International Journal of Endocrinology and Metabolism, Oct 1;12(4):e18081. doi: 10.5812/ijem.18081. eCollection 2014.
  • Goyal, S., Samsher, & Goyal, R. (2010). Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review. International Journal of Food Sciences and Nutrition, Feb;61(1):1-10.
  • Gurrola-Díaz, C., García-López, P., Sánchez-Enríquez, S., Troyo-Sanromán, R., Andrade-González, I., & Gómez-Leyva, J. (2010). Effects of Hibiscus sabdariffa extract powder and preventive treatment (diet) on the lipid profiles of patients with metabolic syndrome (MeSy). Phytomedicine, Jun;17(7):500-5. doi: 10.1016/j.phymed.2009.10.014.
  • Gupta, A., Gupta, R., & Lal, B. (2001). Effect of Trigonella foenum-graecum (fenugreek) seeds on glycaemic control and insulin resistance in type 2 diabetes mellitus: a double blind placebo controlled study [Abstract]. Journal of the Association of Physicians of India, Nov;49:1057-61.
  • Haddad, P., Depot, M., Settaf, A., Chabli, A., & Cherrah, Y. (2003). Comparative study on the medicinal plants most recommended by traditional practitioners in Morroco and Canada [Abstract]. Journal of Herbs, Spices & Medicinal Plants, 10, 25–45
  • Herrera-Arellano, A., Miranda-Sánchez, J., Avila-Castro, P., Herrera-Alvarez S, Jiménez-Ferrer JE, Zamilpa A,… Tortoriello J. (2007). Clinical effects produced by a standardized herbal medicinal product of Hibiscus sabdariffa on patients with hypertension. A randomized, double-blind, lisinopril-controlled clinical trial [Abstract]. Planta Medica, Jan;73(1):6-12.
  • Hassanzadeh Bashtian, M., Emami, S., Mousavifar, N., Esmaily, H., Mahmoudi, M., & Mohammad Poor, A. (2013). Evaluation of Fenugreek (Trigonella foenum-graceum L.), Effects Seeds Extract on Insulin Resistance in Women with Polycystic Ovarian Syndrome [Abstract]. Iranian Journal of Pharmaceutical Research, Spring;12(2):475-81.
  • Hopkins, A., Lamm, M., Funk, J., & Ritenbaugh, C. (2013). Hibiscus sabdariffa L. in the treatment of hypertension and hyperlipidemia: a comprehensive review of animal and human studies [Abstract]. Fitoterapia, Mar;85:84-94. doi: 10.1016/j.fitote.2013.01.003.
  • Jeppesen, P., Gregersen, S., Alstrup, K., & Hermansen, K. (2002). Stevioside induces antihyperglycaemic, insulinotropic and glucagonostatic effects in vivo: studies in the diabetic Goto-Kakizaki (GK) rats. Phytomedicine, 9(1):9–14.
  • Johnston, C. & Gaas, C. (2006). Vinegar: medicinal uses and antiglycemic effect. Medscape General Medicine. May 30;8(2):61.
  • Jung, M., Park, M., Lee, H., Kang, Y., Kang, E., & Kim, S. (2006). Antidiabetic agents from medicinal plants. Current Medicinal Chemistry13(10):1203–1218.
  • Kirkham, S., Akilen, R., Sharma, S., & Tsiami, A. (2009). The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and insulin resistance [Abstract]. Diabetes Obesity Metabolism, Dec;11(12):1100-13. doi: 10.1111/j.1463-1326.2009.01094.x.
  • Koupý, D., Kotolová, H., & Rudá Kučerová, J. (2015). [Effectiveness of phytotherapy in supportive treatment of type 2 diabetes mellitus II. Fenugreek (Trigonella foenum-graecum)]. [Article in Czech] [Abstract]. Česká a Slovenská Farmacie, Jun;64(3):67-71.
  • Kumar, S., Mani, U., & Mani, I. (2010). An open label study on the supplementation of Gymnema sylvestre in type 2 diabetics [Abstract]. Journal of Dietary Supplements, Sep;7(3):273-82. doi: 10.3109/19390211.2010.505901
  • Lehtonen, H., Suomela, J., Tahvonen, R., Yang, B., Venojärvi, M., Viikari, J., & Kallio, H. (2011). Different berries and berry fractions have various but slightly positive effects on the associated variables of metabolic diseases on overweight and obese women. European Journal of Clinical Nutrition65(3):394-401.
  • Martineau, L., Couture, A., Spoor, D., Benhaddou-Andaloussi, A., Harris, C., Meddah, B.,… Haddad, P. (2006). Anti-diabetic properties of the Canadian lowbush blueberry Vaccinium angustifolium Ait. Phytomedicine, Nov;13(9-10):612-23.
  • McMullen, M., Whitehouse, J., & Towell, A. (2015). Bitters: Time for a New Paradigm. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 670504. doi: 10.1155/2015/670504.
  • Melzig, M. & Funke I. (2007). Inhibitors of alpha-amylase from plants–a possibility to treat diabetes mellitus type II by phytotherapy? [Abstract]. Wiener Medizinische Wochenschrif157(13-14):320-4.
  • Mozaffari-Khosravi, H., Ahadi, Z., & Barzegar, K. (2013). The effect of green tea and sour tea on blood pressure of patients with type 2 diabetes: a randomized clinical trial [Abstract]. Journal of Dietary Supplements, Jun;10(2):105-15. doi: 10.3109/19390211.2013.790333.
  • Mozaffari-Khosravi, H., Jalali-Khanabadi, B., Afkhami-Ardekani, M., & Fatehi, F. (2009). Effects of sour tea (Hibiscus sabdariffa) on lipid profile and lipoproteins in patients with type II diabetes [Abstract]. Journal of Alternative and Complementary Medicine, Aug;15(8):899-903. doi: 10.1089/acm.2008.0540.
  • Mozaffari-Khosravi H1, Jalali-Khanabadi BA, Afkhami-Ardekani M, Fatehi F, Noori-Shadkam M. (2009). The effects of sour tea (Hibiscus sabdariffa) on hypertension in patients with type II diabetes [Abstract]. Journal of Human Hypertension, Jan;23(1):48-54. doi: 10.1038/jhh.2008.100.
  • Neelakantan, N., Narayanan, M., de Souza, R., van Dam, R. (2014) Effect of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) intake on glycemia: a meta-analysis of clinical trials. Nutrition Journal, Jan 18;13:7. doi: 10.1186/1475-2891-13-7.
  • Pang, B., Zhao, L., Zhou, Q., Zhao, T., Wang, H., Gu, C., Tong, X. (2015). Application of berberine on treating type 2 diabetes mellitus. International Journal of Endocrinology, 905749. doi: 10.1155/2015/905749. Epub 2015 Mar 11.
  • Pothuraju, R., Sharma, R., Chagalamarri, J., Jangra, S., & Kumar Kavadi, P. (2013). A systematic review of Gymnema sylvestre in obesity and diabetes management. Journal of the Science of Food and Agriculture, Mar 30;94(5):834-40. doi: 10.1002/jsfa.6458.
  • Sharma, R. (1986). Effect of fenugreek seeds and leaves on blood glucose and serum insulin responses in human subjects [Abstract]. Nutrition ResearchVolume 6, Issue 12. 1353-1364.
  • Sharma, R., Sarkar, A., Hazra, D., Misra, B., Sjngh, J., Maheshwari, B., & Sharma, S. (1996). Hypolipidaemic Effect of Fenugreek Seeds: a Chronic Study in Non-insulin Dependent Diabetic Patients. Phytotherapy ResearchVol. 10. 10.332-334.
  • Silverthorn, D. (2013). Human physiology: an integrated approach. New York City, NY: Pearson.
  • Stansbury, J. (2015). Botanical Influences on Metabolic Syndrome. http://www.americanherbalistsguild.com/sites/default/files/botanical_influences_on_metabolic_syndrome_0.pdf
  • Takikawa, M., Inoue, S., Horio, F., & Tsuda, T. (2010). Dietary anthocyanin-rich bilberry extract ameliorates hyperglycemia and insulin sensitivity via activation of AMP-activated protein kinase in diabetic mice. Journal of Nutrition, Mar;140(3):527-33.
  • Tiwari, P., Mishra, B., & Sangwan, N. (2014) Phytochemical and pharmacological properties of Gymnema sylvestre: an important medicinal plant. BioMed Research International, 830285. doi: 10.1155/2014/830285.
  • Verspohl, E., Bauer, K., & Neddermann, E. (2005). Antidiabetic effect of Cinnamomum cassia and Cinnamomum zeylanicum in vivo and in vitro [Abstract]. Phytotherapy Research, Mar;19(3):203-6.
  • Vlachová, Z., Bytoft, B., Knorr, S., Clausen, T., Jensen, R., Mathiesen, E.,… Jensen, D. (2015). Increased metabolic risk in adolescent offspring of mothers with type 1 diabetes: the EPICOM study [Abstract]. Diabetologia, Jul;58(7):1454-63. doi: 10.1007/s00125-015-3589-5.
  • Yeh, G., Eisenberg, D., Kaptchuck, T., & Phillips, R. (2003). Systematic Review of Herbs and Dietary Supplements for Glycemic Control in Diabetes. Diabetes CareVol. 26. Number 4, April.
  • Zeevi, D., Korem, T., Zmora, N., Israeli, D., Rothschild, D., Weinberger, A.,… Segal, E. (2015). Personalized Nutrition by Prediction of Glycemic Responses [Abstract]. Cell, Nov 19;163(5):1079-94. doi: 10.1016/j.cell.2015.11.001.

 

Dodaj komentarz

Zobacz także inne artykuły

acerola
Acerola, czyli więcej niż naturalna witamina C
29 września 2018
oxymel
Jak sporządzić oryginalny, ziołowy oxymel (oksymel)? Praktyczny poradnik
4 grudnia 2018
kofeina
Naturalne źródła kofeiny, które szybko postawią Cię na nogi
17 lutego 2019
Translate »