Zielona herbata Matcha. Jak przyrządzić idealną matchę?

matcha

Matcha. W jaki sposób przyrządza się doskonały napar?

 

Przywędrowała do nas z Japonii, gdzie spożywana jest rytualnie jako napój gwarantujący zdrowie i witalność na długie lata. Matcha, bo o niej mowa, stała się ostatnio moją nową pasją. Po otwarciu pierwszej torebeczki z herbatą w moim życiu, nie mogłem oprzeć się wrażeniu, że jest tak intensywnie zielona.

Przepięknie wyglądający, z najwyższą starannością, drobno zmielony w kamiennych młynach proszek, wywiera w nas natychmiastowe przekonanie, że jest on kwintesencją zdrowia.

Dlaczego warto być zdrowym pisałem tutaj 🙂

Kto zna zieloną herbatę z torebek i nie do końca przepada za jej walorami smakowymi, doznałby w tym miejscu zupełnie nowego doświadczenia. Pisząc ten artykuł przygotowałem sobie świeżo zaparzoną matchę, którą wypijam na 3 łyki.

Zapraszam do lektury 🙂

matcha

Czym jest Matcha?

 

Matcha to zmielona na drobny pył zielona herbata (Camellia sinensis). To co wyróżnia matchę spośród innych herbat to sposób uprawy krzewów i późniejsza, delikatna obróbka liści. Na wiosnę krzewy herbaciane osłania się w 95 procentach przed działaniem promieni słonecznych na okres od 10 do 28 dni. Ten proces zapewnia liściom nabranie intensywnie zielonej barwy oraz zwiększenie ilości drogocennych antyoksydantów, chlorofilu, witamin i minerałów. Zbiory polegają na wybraniu tylko najdoskonalszych liści i pozwolenie im na wysuszenie. W najlepszych gatunkach wybiera się tylko około 60 procent materiału do dalszej obróbki. Mielenie suszu odbywa się jak przed setek lat tylko tradycyjnymi metodami, w granitowych, wolnoobrotowych młynach. Proces ten nie należy do najbardziej wydajnych, ale gwarantuje, że nie wytwarza się wysoka temperatura mielenia, przez co smak i składniki odżywcze zawarte w liściach nie ulegną degradacji. Na godzinę otrzymuje się bowiem około 30 gramów Matchy.

Jak przygotować perfekcyjną Matchę?

 

matcha

Do tej części zaprosiłem moją żonę:)

To ona jako prezent urodzinowy podarowało mi zestaw startowy do picia matchy: oryginalną japońską czarkę do picia- matchawan, bambusową miotełkę do ubijania naparu- chasen oraz łyżeczkę do odmierzania proszku- chashaku.

 

matcha

Matcha- krok 1

Bambusową łyżeczką odmierza się porcję herbaty do czarki. Proszek można dodatkowo przesiać, żeby nie powstały żadne grudki, a także dla zapewnienia lepszego parzenia naparu. Dla uzyskania odpowiedniego smaku można odmierzyć dwie takie łyżeczki.

 

matcha

Matcha- krok 2

W zależności od zaleceń producenta dodaje się wodę o temperaturze od 70 do 80 stopni, w objętości do jednej trzeciej głębokości matchawanu, około 60-80 ml.

 

matcha

Matcha- krok 3

Przy pomocy bambusowej miotełki ubija się matchę kilkanaście sekund do uzyskania aksamitnej pianki. Wykonuje się przy tym intensywne ruchy ręką w kształcie litery M.

 

matcha

Matcha- krok 4

Tak przygotowany napar jest gotowy do spożycia. Według tradycyjnej szkoły picia matchy, powinien być spożyty na 3 łyki.

Smacznego 🙂

 

matcha

 

matcha

 

matcha

 

Warto zapamiętać

 

  • Dodatek większej ilości wody do czarki spowoduje, że herbaty nie będzie można ubić.
  • Kluczowa jest też temperatura wody. Zielona herbata nie lubi wrzątku. Wyższa niż zalecana temperatura uwolni zbyt dużo gorzkich garbników. Smak matchy nie będzie doskonały.
  • Matcha nadaje się też do tworzenia zimnych koktajli oraz wypieków. Pięknie barwi potrawy na mocny, zielony kolor.

 

matcha

 

matcha

 

matcha

 

matcha

Jeśli masz pytania to skorzystaj z formularza poniżej. Podziel się także własną opinią na temat zielonej herbaty. Czy wiesz ile korzyści zyskuje nasz organizm podczas regularnego picia tego naturalnego, zielonego kruszcu?

 

Napisz komentarz

You May also Like...

Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia rebalife
Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia cz. IV ( Teoria i praktyka)
23 września 2018
kosmetyki z filtrem UV
Kosmetyki z filtrem UV ( Poradnik i praktyczne wskazówki)
17 lipca 2018
10 właściwości resweratrolu, czyli za co powinniśmy kochać czerwone wino
6 września 2018