Naturalny magnez. 5 źródeł o których mogłeś nie wiedzieć

naturalny magnez

Czy myślałeś kiedyś o tym, żeby uzupełniać niedobory magnezu suplementami tylko o naturalnym pochodzeniu ? Przykładowo na takiej samej zasadzie jak w przypadku witaminy C z dzikiej róży lub aceroli. Czy jest to w ogóle możliwe? Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie przeanalizujemy parę faktów dotyczących tego pierwiastka. Czym jest magnez, jakie ma znaczenie dla organizmu i jak ewentualnie moglibyśmy uzupełniać jego braki metodami naturalnymi ? 🙂 Zapraszam do lektury.

Magnez to jest z najistotniejszych makroelementów niezbędnych dla zdrowia organizmów. Jest odpowiedzialny za:

 

  • za prawidłowy rytm serca
  • regulowanie pracy mięśni i układu nerwowego,
  • utrzymywanie prawidłowego ciśnienie krwi i glukozy we krwi,
  • tworzenie tkanki kostnej,
  • jest składnikiem białek i kwasu nukleinowego,
  • regulowanie poziomu wapnia we krwi
  • wchodzi w skład ponad 300 różnych enzymów w ludzkim ciele
  • transport komórkowy

 

Ile miligramów magnezu potrzebuje człowiek, żeby być zdrowym ?

 

Całkowita ilość magnezu jaka znajduje się w ciele człowieka wynosi około 25 g. Większość część zasobów znajdziemy w kościach, reszta znajduje się w tkankach miękkich. Każdego dnia ludzkie nerki u zdrowego człowieka usuwają około 120 mg jonów magnezu, dlatego ważne jest, żeby uzupełniać jego straty poprzez dietę lub suplementację. Dzienna dawka zależy od wielu czynników. Do najistotniejszych należy wiek, płeć oraz sposób odżywiania i choroby, na które cierpi dana jednostka. National Institutes of Health zaleca dziennie spożycie na poziomie (RDA):

 

  • niemowlęta–6 miesięcy: 30 mg
  • 7–12 miesięcy: 75 mg
  • 1–3 lata: 80 mg
  • 4–8 lat: 130 mg
  • 9–13 lat: 240 mg
  • 14–18 lat: 410 mg dla mężczyzn; 360 mg dla kobiet
  • 19–30 lat: 400 mg dla mężczyzn; 310 mg dla kobiet
  • Dorośli od 31 r.ż.: 420 mg dla mężczyzn; 320 mg dla kobiet
  • Kobiety w ciąży: 350–400 mg
  • Kobiety w okresie laktacji: 310–360 mg

 

Skutki niedoboru magnezu

 

Niedobór magnezu w organizmie oznacza jego stężenie w surowicy poniżej 0,75 mmol na litr. W tej sytuacji mechanizm regulacji jego poziomu ulega zmianie i nie dochodzi do nadmiernego usuwania magnezu mechanizmem nerkowym. Skutki hipomagnezemii pojawiają się dosyć wcześnie i charakteryzują się często utratą aptetytu, zmęczeniem, nudnościami, drżeniem mięśni, zaburzeniami rytmu serca czy zaburzeniami nastroju.

 

Kto jest najbardziej narażony na niedobór magnezu ?

 

Czyli określimy sobie grupy osób, które mogą mieć większe problemy niż inni z utrzymaniem fizjologicznych wartości jonów magnezu w organizmie.

 

Osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego

  • Chroniczne biegunki, czy zespół złego wchłaniania wynikający z chorób układu pokarmowego: Leśniewskiego- Crohna, celiakia czy infekcji bakteryjne. Oprócz tego znajdą się też wszyscy, którym usunięto fragment przewodu pokarmowego na skutek np. choroby nowotworowej.

 

Alkoholicy

  • Zazwyczaj przez wszelkiego rodzaje problemy z układem trawiennym: wymioty i biegunki. Często niedobór magnezu u osób uzależnionych wynika z niskiego poziomu życia i nieodpowiedniej diety. W zaawansowanych stadiach choroby alkoholowej mamy też do czynienia z upośledzeniem działania organów, które bezpośrednio (nerki) lub pośrednio (wątroba) regulują stężenie magnezu we krwi.

 

Cukrzycy

  • Organizm broni się przed nadmiernym stężeniem glukozy we krwi wytwarzając insulinę. W przypadku cukrzycy typu II proces utrzymania fizjologicznych wartości cukru jest utrudniony i jedną z reakcji organizmu na ten stan jest częstsze oddawanie moczu. Powoduje to przyspieszone usuwanie glukozy, ale także cennych minerałów m. in. magnezu

 

Sportowcy

  • Minerały są także usuwane z potem. W przypadku osób uprawiających dużo sportu i nie dbających o odpowiednią dietę bogatą w mikro i makroelementy łatwo może dojść do sytuacji, która prowadzi do hipomagnezemii.

 

 

Jak naturalnie uzupełniać niedobory magnezu?

 

 

Dieta

Najprostszym i najlepszym sposobem jest odpowiednio zbilansowana dieta. Nie będzie problemem znalezienie produktów żywnościowych bogatych w magnez, gdyż jest ich całkiem spora ilość. Zacznijmy może więc od wody mineralnej. Tam znajdziemy całkiem pokaźną ilość jonów niezbędnych dla dobrego funkcjonowania organizmu. Jeśli chodzi o pokarm to wygląda to następująco:

 

15 przykładów produktów żywnościowych bogatych w naturalny magnez:

 

  1. Nasiona dyni: 534mg
  2. Nasiona słonecznika: 420 mg
  3. Kakao: 414mg
  4. Nasiona soi: 220mg
  5. Migdały: 170mg
  6. Płatki owsiane: 134mg
  7. Orzechy włoskie: 129mg
  8. Marcepan: 120mg
  9. Ryż niełuskany: 119mg
  10. Suszone banany: 110mg
  11. Czekolada gorzka: 100mg
  12. Mangold 81mg
  13. Szpinak: 58ng
  14. Daktyle 51mg
  15. Parmezan: 44mg

 

Podane ilości odnajdziemy w 100 g wyżej wymienionych produktów.

 

Suplementy diety i leki

Do wyboru mamy mnóstwo preparatów na rynku o różnym składzie i dodatkach. Który z nich jest najlepiej wchłanialny? Wymienianie i opisywanie ich wszystkich po kolei to temat na inny post. Dzisiaj zadamy sobie inne, ciekawsze pytanie: czy istnieje naturalny magnez, tj. taki, który pochodzi bezpośrednio z produktu naturalnego i można go przyjmować w postaci suplementu? Okazuje się, że tak 🙂 Po zrobienie researchu wygląda to następująco:

 

Źródła naturalnego magnezu w suplementach diety

 

 

Naturalny magnez pochodzący z soli morskiej

Ten rodzaj magnezu występuje najczęściej w postaci chlorku magnezu. Nie jest to najlepiej wchłanialna sól z tych dostępnych na rynku, jednak najlepiej spośród innych nieorganicznych połączeń. Spotykana także często w postaci olejków do wcierania w mięśnie lub jako sól do kąpieli. Wadą chlorku magnezu przy stosowaniu doustnym są możliwe działania niepożądane typu biegunka. Wchłanianie magnezu przez skórę (transdermalne) nie zostało jednoznacznie poparte badaniami,  jednakże nie brakuje na rynku preparatów z chlorkiem magnezu do użycia zewnętrznego. Jeżeli szukasz magnezu z naturalnego źródła to przyjrzyj się właśnie tej postaci.

naturalny magnez

 

 

Naturalny magnez pochodzący z sałaty morskiej

Sałata morska należy do gatunku zielenic (glony) i jest spożywana w krajach azjatyckich. Jest bogata w aminokwasy, kwasy tłuszczowe, błonnik oraz minerały, w szczególności w magnez oraz wapń. W 100 gramach suszonego surowca znajduje się prawie 3900 mg magnezu i ponad 2700 mg wapnia. Jeżeli szukasz suplementu bogatego w magnez i przy tym zawierającym inne cenne związki pochodzące z roślinnego źródła to sałata morska jest jego najlepszym źródłem.

naturalny magnez

 

 

Naturalny magnez pochodzący z dolomitu

Dolomit jest skałą osadową o wysokiej zawartości wapnia i magnezu. Znajdują się one w korzystnym dla organizmu stosunku ilościowym 2:1, co warunkuje wysoką biodostępność obu pierwiastków. W naturalnej postaci znajdują się one w postaci soli węglanowej.

naturalny magnez

 

 

Naturalny magnez pochodzący z biszofitu

Biszofit jest minerałem utworzonym w okresie permu, zbudowanym z sześciowodnego chlorku magnezu. Najczęściej preparaty na jego bazie są stosowane zewnętrznie jako kompres na zapalenie mięśni i stawów oraz bóle reumatyczne. Doustnie występuje pod postacią kapsułek.

naturalny magnez

 

 

Naturalny magnez pochodzący z morskich koralowców Sango

Koralowiec zawiera całą gamę minerałów niezbędnych dla zdrowia człowieka, jednak dla nas najważniejszy jest magnez. Tak jak w przypadku innych naturalnych źródeł, znajduje się on w połączeniu z wapniem i występuje w stosunki 2:1 (Ca do Mg). Koralowiec Sango przyjmowany jest w postaci zmielonego proszku rozpuszczalnego w wodzie i bogatego w ponad 70 innych minerałów. Dobra rozpuszczalność powoduje, że minerały zawarte w suplemencie cechują się dobrą biodostępnością.

naturalny magnez

 

I to byłoby na tyle. Serdecznie dziękuję Ci za poświęcony czas 🙂 Mam nadzieje, że przykłady naturalnych źródeł magnezu w suplementach były dla Ciebie nowością 🙂 Jeżeli znasz jakieś inne przykłady, których nie wymieniłem to podziel się nimi koniecznie w komentarzu. Pamiętaj, że suplementy to nie wszystko i nie zastąpią Ci zdrowego odżywiania. Niedobory magnezu to nie jedyna przyczyna dla osłabionych mięśni czy złego snu (przejdź do: jak poprawić jakość snu), dlatego podane informacje nie zastąpią Ci wizyty na badaniach. Zachęcam Cie także do czytania innych postów na mojej stronie i udostępniania ich w sieciach społecznościowych. Pamiętaj też, żeby polubić moją stronę na facebooku. W ten sposób pomożesz mi dotrzeć do większego grona zainteresowanych osób.

 

Bibliografia

 

  • Spasov A. Local bischofite therapy(PDF). Volgograd State University. ISBN5-88462-065-9, 2013
  • Institute of Medicine (IOM). Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D and Fluorideexternal link disclaimer. Washington, DC: National Academy Press, 1997.
  • Rude RK. Magnesium. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, Cragg GM, Levine M, Moss J, White JD, eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare; 2010:527-37.
  • Rude RK. Magnesium. In: Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 11th ed. Baltimore, Mass: Lippincott Williams & Wilkins; 2012:159-75.
  • Volpe SL. Magnesium. In: Erdman JW, Macdonald IA, Zeisel SH, eds. Present Knowledge in Nutrition. 10th ed. Ames, Iowa; John Wiley & Sons, 2012:459-74.Elin RJ. Assessment of magnesium status for diagnosis and therapy. Magnes Res 2010;23:1-5. [PubMed abstract]
  • Gibson, RS. Principles of Nutritional Assessment, 2nd ed. New York, NY: Oxford University Press, 2005.
  • Chaudhary DP, Sharma R, Bansal DD. Implications of magnesium deficiency in type 2 diabetes: a review. Biol Trace Elem Res 2010;134:119–29. [PubMed abstract]
  • Tosiello L. Hypomagnesemia and diabetes mellitus. A review of clinical implications. Arch Intern Med 1996;156:1143-8. [PubMed abstract]
  • Rivlin RS. Magnesium deficiency and alcohol intake: mechanisms, clinical significance and possible relation to cancer development (a review). J Am Coll Nutr 1994;13:416–23. [PubMed abstract]
  • Kass, Lindsy, Andrea Rosanoff, Amy Tanner, Keith Sullivan, William McAuley, and Michael Plesset. 2017. “Effect of Transdermal Magnesium Cream on Serum and Urinary Magnesium Levels in Humans: A Pilot Study.” Edited by Yiqing Song. PLoS ONE 12 (4): e0174817. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0174817.
  • Danne R. “Sango Meeres-Korallen” , ISBN 3-934647-10-3
  • Souci, Fachmann, Kraut. Die Zusammensetzung der Lebensmittel. Nährwert-Tabellen. 6., revidierte und ergänzte Auflage, Medpharm Scientific Publishers, Stuttgart, 2000.

 

Napisz komentarz

Zobacz także inne artykuły

Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia
Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia cz. I ( Teoria i praktyka)
31 sierpnia 2018
Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia rebalife
Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia cz. IV ( Teoria i praktyka)
23 września 2018
zioła szwedzkie
Wszystko czego mogłeś nie wiedzieć o ziołach szwedzkich Marii Treben (Poradnik)
15 listopada 2018
Translate »