Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia cz. I ( Teoria i praktyka)

Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia

Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego powraca zwykle temat wzmacniania odporności przed nadchodzącą chłodną porą roku. Posyłając dzieci do szkoły, mamy nadzieję, że będą miały wystarczającą ilość energii, żeby być aktywnym na zajęciach i nadążać za programem. Nie bez powodu przyjęło się powiedzenie „ w zdrowym ciele, zdrowy duch” Organizm, który potrafi się bronić przed infekcją będzie skutecznie radził sobie z trudem i znojami codzienności. Z tego powodu nie tylko dzieci, ale także i dorośli powinni sumiennie przygotować się do sezonu, w którym przez większą część doby panuje ciemność 🙂

Dzisiaj przedstawię Wam I część cyklu o odporności. Zajmiemy się w nim naturalnymi surowcami leczniczymi, które stymulują układ immunologiczny i/lub łagodzą objawy infekcji górnych dróg oddechowych. Zdecydowałem się podzielić temat na kilka części i po trochę serwować Wam fakty dotyczące surowców i ich właściwości, które znalazły potwierdzenie w badaniach naukowych. Przedstawię Wam praktyczne przepisy na sprawdzone i bezpieczne leki naturalne , które z łatwością zrobisz w swoim domowym zaciszu.

W tym cyklu chciałbym skupić się tylko na tych właściwościach opisanych surowców, dzięki którym możemy stosować je w stymulowaniu odporności organizmu lub w czasie wystąpienia pierwszych objawów chorobowych. Wszystko po to, żeby skrócić czas infekcji i jak najszybciej stanąć na nogi 🙂 Oczywiście wiele z wymienionych w tym cyklu roślin lub preparatów pochodzenia roślinnego, znajduje także zastosowanie w innych chorobach lub dolegliwościach, głównie dlatego, że znajduje się w nich dziesiątki różnych związków chemicznych o szerokim spektrum właściwości leczniczych.

W dzisiejszej części zajmiemy się miodem i recepturą na bazie miodu, dzięki której Ty, Twoja rodzina i Twój maluch przebrniecie z łatwością przez okres przeziębień. Zapraszam do lektury 🙂

 

Miód pszczeli

 

Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia

 

Miód to owoc ciężkiej pracy pszczół miodnych powstały przez enzymatyczną przeróbkę nektaru kwiatowego, bądź spadzi. Nazywany jest też eliksirem młodości. Jest wiele różnych rodzajów miodów, ale każdy z nich z powodzeniem odnajdzie się w walce z infekcjami bakteryjnymi w okresie jesienno zimowym, także u dzieci od 1 roku życia.

 

Skład chemiczny

 

Nie da się ukryć, że miód zawiera mnóstwo cukrów. Głównie fruktozę i glukozę, ale także dwucukry: sacharozę, maltozę czy izomaltulozę. Zawiera także białka i aminokwasy oraz enzymy takie jak amylaza i inwertaza. Ponadto znajdują się w nim kwasy organiczne, takie jak np. witamina C, lipidy oraz minerały (głównie potas). Jest też źródłem folianów.

 

Działanie

 

Dobrze przechowywany i przyjmowany na zimno miód będzie mieć działanie bakteriobójcze. Wynika to z wysokiego stężenia cukru oraz obecności inhibiny- enzymu, który wytwarza nadtlenek wodoru o działaniu niszczącym bakterie. Dzięki zawartości związków fenolowych działa także hamująco na enzym cyklooksygenazę II, biorącej udział m.in. w wytwarzaniu stanów zapalnych w organizmie. Nasila także proliferację limfocytów T, B oraz komórek żernych zdolnych do fagocytozy. Indukuje też produkcję przeciwciał.

 

Wskazania

 

  • Osłabienie organizmu
  • Kaszel
  • Infekcje dróg oddechowych, układu trawiennego i układu płciowego

 

 Zastosowanie

 

Miód stosuje się około 1 do 2 miesięcy według schematu:

  • Dorośli 100 gramów na dzień w 3-6 dawkach
  • Dzieci ilość nie powinna przekraczać 50 gramów dziennie, również w 3-6 dawkach.

 

Przeciwskazania

 

  • Dzieci poniżej 1 roku życia nie mogą spożywać miodu ze względu na możliwość występowania w nim bakterii Clostridium botulinum powodujących botulizm dziecięcy
  • Alergia na miód lub produkty pszczele. Dotyczy to około 3% ludzi.
  • Dieta niskowęglowodanowa
  • Skaza alergiczna
  • Nietolerancja pochodząca z przewodu pokarmowego

 

Receptura

 

W tej części przedstawię Wam zdrowe, skuteczne i bezpieczne przepisy na podstawie których sami stworzycie sobie leki wspierające odporność lub zwalczające pierwsze objawy choroby.

 

Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia

 

Miód infuzowany kwiatami lawendy i koszyczkami rumianku

 

Składniki

  • Suszone kwiaty lawendy 5 części objętościowych
  • Suszone koszyczki rumianku 5 części objętościowych
  • Miód pszczeli wielokwiatowy lub inny o neutralnym smaku  10 części objętościowych
  • 2 słoiki uprzednio wygotowane i wysuszone ze szczelnym zamknięciem

 

Przygotowanie

  1. Na dno słoika wsypujemy w równych częściach objętościowych kwiaty lawendy i koszyczki rumianku.
  2. Uzupełniamy miodem.
  3. Całość należy dokładnie wymieszać, szczelnie zamknąć i odstawić na co najmniej 2 tygodnie codziennie mieszając zawartość
  4. Po upływie 2 tygodni filtrujemy miód najlepiej przez gazę do wcześniej wygotowanego i suchego słoika, starając się wypełnić miodem całą jego objętość

 

Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia

 

Wskazania

  • Wzmacnianie odporności
  • Łagodzenie objawów przeziębienia
  • Trudności z zasypianiem
  • Kaszel

 

Dawkowanie

3 razy dziennie łyżeczka do herbaty. Polecany szczególnie dzieciom

 

Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia

 

Miód infuzowany zielem tymianku

 

Składniki

  • Suszone ziele tymianku 2 części objętościowe
  • Miód wielokwiatowy 8 części objętościowych
  • 2 słoiki uprzednio wygotowane i wysuszone ze szczelnym zamknięciem

 

Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia

 

Przygotowanie

  1. Na dno słoika wsypujemy suszone ziele tymianku.
  2. Uzupełniamy miodem.
  3. Całość należy dokładnie wymieszać, szczelnie zamknąć i odstawić na co najmniej 2 tygodnie codziennie mieszając zawartość
  4. Po upływie 2 tygodni filtrujemy miód najlepiej przez gazę do wcześniej wygotowanego i suchego słoika, starając się wypełnić miodem całą jego objętość

 

Wskazania

  • Wzmacnianie odporności
  • Łagodzenie objawów przeziębienia
  • Kaszel z wydzieliną

 

Dawkowanie

3 razy dziennie łyżeczka do herbaty. Nie stosować na noc.

 

Miód z sokiem z cytryny

 

Przygotowanie

  • 100 gramów miodu mieszamy z sokiem z cytryny i spożywamy w okresie przeziębień. Przygotowujemy tylko taką porcję leku, którą jesteśmy w stanie zużyć w ciągu 3 dni.

 

Wskazania

  • Przeziębienie, grypa, ostre infekcje układu oddechowego, wzmacnianie odporności

 

Miód z chrzanem

 

Przygotowanie

  • Miód mieszamy ze startym chrzanem w stosunku 1:1 i przyjmujemy 3 razy dziennie po łyżce stołowej w okresie przeziębień

 

Wskazania

  • Przeziębienie, grypa, ostre infekcje układu oddechowego, wzmacnianie odporności

 

 

Macerat prawoślazowo- miodowy (Althaeae radicis maceratio et mel)

 

Składniki

  • Korzeń prawoślazu lekarskiego 5 g
  • Miód naturalny  7 g
  • Woda 200-250 ml

 

Wskazania

  • Przeziębienie, kaszel, grypa, ostre infekcje układu oddechowego, wzmacnianie odporności

 

Przygotowanie

  1. Rozdrobniony korzeń prawoślazu lekarskiego umieścić w szklance.
  2. Zalać wodą o temperaturze pokojowej i macerować przez 30 minut
  3. Przecedzić
  4. Do przygotowanego maceratu dodajemy miód i mieszamy do rozpuszczenia

 

Preparat pije się po 1/2 szklanki ex tempore, 2-3 razy dziennie.

 

Uwagi końcowe

 

Jak zdążyliście z pewnością zauważyć, miód można przyjmować na wiele sposobów. Ważne jest, żeby stosować możliwie jak najświeższy miód. Bardzo istotną kwestią jest szczelny pojemnik, w którym go przechowujemy. Jeśli nabieramy miód łyżką to pamiętamy też o tym, że musi być sucha. Przechowywanie w nieszczelnym opakowaniu oraz kontakt z wilgocią może powodować namnażanie się pleśni i zepsucie miodu.

 

Dziękuję Ci za przeczytanie do końca tego postu. Jeżeli spodobała Ci się treść, którą starałem przygotować się możliwie najstaranniej to skorzystaj z przycisków umożliwiających podzielenie się na Facebooku tą stroną z innymi. Pamiętaj też o tym, że zawsze możesz skorzystać z formularza na dole jeśli masz pytania lub swoje sugestie. Możesz także podzielić się swoją opinią odnośnie wzmacniania odporności naturalnymi sposobami 🙂

Zapraszam Cię także do polubienia mojej strony na Facebooku, żeby nie przegapić kolejnych postów z cyklu “Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia”.

 

Bibliografia

 

  • Farmakopea polska II
  • Miód naturalny w medycynie i farmacji-  (A.I.Tichonow,L.A. Bondarenko, T.G.Jarnych, O.S. Szpyczak, M.W. Kowal, R.I. Skrypnik-Tichonow) K195

 

Napisz komentarz

You May also Like...

rebalife
Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia cz. II ( Teoria i praktyka)
2 września 2018
jak być zdrowym przez całe życie?
Jak być zdrowym przez całe życie, czyli dlaczego wierzę, że zdrowie to najistotniejszy czynnik w budowaniu szczęśliwego życia.
6 czerwca 2018
Zielona herbata
11 cennych właściwości zielonej herbaty (Nie tylko spalanie tłuszczu)
13 lipca 2018