Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia cz. IV ( Teoria i praktyka)

Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia rebalife

Przed Wami IV część cyklu artykułów “Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia”.

Co przydatnego odnajdziesz w artykułach, które przygotowałem? Tutaj dowiesz się między innymi jak naturalnie podnosić odporność u Ciebie i Twojej rodziny oraz hamować pierwsze objawy chorobowe.  Jako, że temat wzmacniania odporności i łagodzenia objawów przeziębienia uważam za bardzo obszerny to zdecydowałem się co jakiś czas umieszczać fakty dotyczące surowców naturalnych i ich właściwości, które znalazły potwierdzenie w badaniach naukowych. Przedstawię Wam praktyczne przepisy na sprawdzone i bezpieczne leki naturalne , które bez problemu zrobisz w swoim domu. Oprócz tego chciałbym przypomnieć Wam o ziołowej apteczce, którą przygotowałem z myślą o tych, którzy cenią sobie naturalne metody na różne dolegliwości. Jeśli masz ochotę na powtórkę to zapraszam do artykułu: Zioła, które możesz wykorzystać w domowej apteczce.

Na samym początku cyklu pisałem Wam o miodzie i opisałem kilka receptur na jego bazie. W drugiej części opisałem jeżówkę purpurową, czyli echinaceę oraz leki roślinne na jej bazie, które pomogą Twojej rodzinie w zwiększaniu naturalnej obrony immunologicznej. Trzecia część dotyczyła kwiatów i owoców czarnego bzu. W tamtym wpisie przybliżyłem Wam kilka recept, z których sporządzano leki w I połowie XIX wieku na terenie Europy: Szwajcarii, Austrii oraz Niemiec. Przygotowując artykuł o czarnym bzie korzystałem także z przedwojennego wydania Farmakopei Polskiej z lat 30 ubiegłego wieku. Dzisiaj poszukamy recept na leki stosowane setki lat temu na terenie Chin oraz Indii. Zainspirujemy się też trochę tamtejszymi zwyczajami i poeksperymentujemy. Zapewnie Was, że będzie orientalnie, pikantnie, aromatycznie, ale przede wszystkim naturalnie i skutecznie ! 🙂

 

No dobra, nie ma co przedłużać. Przed Wami część IV oraz kolejny surowiec zielarski: korzeń traganka (Astragali radix)

 

W tym artykule znajdziesz odpowiedz na pytania:

 

  • Czym jest traganek?
  • Skąd pochodzi ?
  • Jakie związki aktywne występują w korzeniu traganka?
  • Jak działa, jakie ma wskazania?
  • Jak stosować korzeń traganka?
  • Czy ma i jeśli tak to jakie działania niepożądane lub skutki uboczne?
  • Jakie są przeciwwskazania to suplementacji tragankiem?
  • Jak samemu przygotować skuteczny preparat z traganka, np “herbatę” ?
  • Jak można łączyć tę roślinę z innymi np. w postaci smacznego i zdrowego naparu?

 

 

Korzeń traganka (Astragali radix)

 

Korzeń traganka to surowiec rośliny motylkowej, którego historia rozpoczyna się w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i zajmuje w niej po dziś dzień znaczącą rolę. Traganek (Astragalus) zyskuje także na popularności w Polsce. Jest uznawany za roślinę, która uzupełnia w organizmie cenną życiową energię. Dodatkowo jest uważany za surowiec utrzymujący młodość ze względu na wysoką zawartość selenu. Ma wiele świetnych właściwości leczniczych, dziś skupimy się jednak na wzmacnianiu odporności.

 

Skład chemiczny

 

W korzeniu traganka występuje wiele związków roślinnych i do najważniejszych z nich zaliczymy:

  • saponiny triterpenowe- astragalozydy
  • izoflawonoidy oraz flawonoidy
  • polisacharydy- astragalany
  • selen
  • aminokwasy

 

Związki flawonoidowe nadają korzeniowi traganka przyjemną żółtą barwę. Tradycyjnie uważa się, że intensywność żółci świadczy o wysokiej jakości surowca. Za działanie immunomodulujące są odpowiedzialne prawdopodobnie wyżej wymienione polisacharydy oraz saponiny triterpenowe.

 

Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia rebalife

 

Działanie

 

  • Działa stymulująco na aktywność makrofagów m.in pobudzając fagocytozę
  • Zwiększa produkcję przeciwciał IgE, IgM oraz limfocytów T i NK
  • Podnosi naturalne zdolności obronne organizmu
  • W badaniach in vitro działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
  • Wzmacnia sercę
  • Reguluje pracę układu krwionośnego

 

Wskazania

 

  • Osłabienie organizmu
  • Apatia
  • Brak apetytu
  • Alergia
  • Podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe
  • Brak energii
  • Szczególnie polecany młodym osobom, aktywnym fizycznie

 

 Zastosowanie

 

  • Traganek jest stosowany jako pojedynczy składnik lub w mieszankach ziołowych do użycia wewnętrznego.

 

Działania niepożądane

 

  • Leki na bazie traganka są dobrze tolerowane i bezpieczne
  • Wysokie dawki mogą jednak powodować ból, drżenie i uczucie gorąca w kończynach
  • Do innych dolegliwości należą mdłości i wymioty

 

Przeciwskazania

 

  • Traganka powinny unikać osoby stosujące leki immunosupresyjne, w szczególności cyklofosfamid.
  • Pacjenci stosujący sole litu również nie powinny stosować traganka, gdyż ten może nasilać jego gromadzenie w organizmie.

 

Receptura- Nalewki

 

Nalewka tragankowa

 

 

Działanie

  • Wzmacniające odporność organizmu

 

Składniki

  • Korzeń traganka 2 części
  • Alkohol 40% 7,5 części
  • Woda 2,5 części

 

Przyrządzanie

  • Surowiec zalewamy alkoholem i wodą
  • Macerujemy w ciemnym pomieszczeniu przez co najmniej 7 dni codziennie wytrząsając zawartością

 

Dawkowanie

  • 2-3 razy dziennie po posiłku

 

Wskazówka

  • Do nalewki można dodać glicerynę jako substancję poprawiającą smak w ilości 1 do 2 części (np. kosztem ilości alkoholu etylowego)

 

Receptura- Odwary

 

Masala Chai

 

  • Narodowy napój Hindusów na bazie mocnej czarnej herbaty i składników ziołowych o pikantnym smaku.

 

Działanie

  • Stymulowanie odporności
  • Zwalczanie objawów infekcji
  • Problemy trawienne
  • Przyspiesza metabolizm

 

Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia rebalife

 

Składniki

  • Owoce czarnego pieprzu 1 łyżeczka
  • Owoce kardamonu 1 łyżka
  • Kora cynamonowca 1 sztuka
  • Suszona skórka pomarańczy 1 łyżeczka
  • Kwiat goździkowca (goździki) 1 łyżeczka
  • Owoc muszkatołowca (gałka muszkatołowa) 0,5 łyżeczki
  • Sproszkowany korzeń traganka 1 łyżka
  • Świeżo starte kłącze imbiru 1 łyżka
  • Herbata Assam 1 łyżka
  • Cukier brązowy lub miód 2 łyżki
  • Mleko krowie lub migdałowe 1 szklanka
  • Woda 1 szklanka

 

Przyrządzanie

  1. Pieprz, kardamon, cynamon, skórkę pomarańczy, goździki, gałkę muszkatołową oraz traganka rozcieramy dokładnie w moździerzu
  2. Do garnka wlewamy mleko i wodę oraz umieszczamy w nim roztarte przyprawy
  3. Dodajemy świeżo starty imbir
  4. Wszystko doprowadzamy do wrzenia
  5. Dodajemy herbatę
  6. Gotujemy 15-20 minut
  7. Powstały czaj przesączamy i od tego momentu jest gotowy do spożycia

 

Dawkowanie

  • 2-3 razy dziennie spożywać najlepiej świeżo przygotowany

 

Wskazówka

  • Masala chai to napój, który przyrządzany jest na wiele sposobów. W zależności od upodobań liczba oraz ilość składników może ulegać zmianie. Najważniejsze jest, żeby smak herbaty nie był zamaskowany dodanymi przyprawami i ziołami

 

Odwar ziołowy z tragankiem i grzybem chaga (à la Masala chai)

 

Działanie

  • Stymulowanie odporności (dodatkowo dzięki zawartości beta glukanu z grzyba Chaga)
  • Zwalczanie objawów infekcji
  • Problemy trawienne
  • Przyspiesza metabolizm
  • Obniża cholesterol i reguluje poziom glukozy we krwi

 

Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia rebalife

 

Składniki

  • Kora cynamonowca 2 laski
  • Owoc kardamonu 10 sztuk
  • Kwiat goździkowca (goździki) 6 sztuk
  • Owoc anyżu gwiaździstego 3 sztuki
  • Owoc pieprzu czarnego 10 sztuk
  • Świeżo starte kłącze imbiru lekarskiego 1 łyżka stołowa
  • Korzeń traganka 10 gramów
  • Suszony i sproszkowany grzyb Chaga 10 gramów
  • Herbata Assam 1 łyżka
  • Woda 500-1000 gramów

 

Przyrządzanie

  1. Wszystkie składniki ziołowe oprócz herbaty rozcieramy w moździerzu i umieszczamy w garnku z wodą
  2. Doprowadzamy do wrzenia
  3. Gotujemy na małym ogniu 2o minut
  4. Po zdjęciu z ognia dodajemy torebkę czarnej herbaty i parzymy 3 minuty
  5. Po przecedzeniu odwar jest gotowy do spożycia

 

Dawkowanie

  • 2-3 razy dziennie po posiłku

 

Wskazówka

  • Jeśli nie przepadasz za smakiem anyżu lub innych składników to zmień proporcje, eksperymentuj
  • Możesz też zmienić ogólną ilość wody, żeby zmienić intensywność odwaru
  • Po przestudzeniu możesz dodać dużą łyżkę miodu, żeby dodać trochę słodkiego smaku

 

Dawkowanie

  • 2-3 razy dziennie przygotowany świeżo przed spożyciem

 

Odwar Yu Ping Feng San z Chin z 1213 roku

 

Działanie

  • Doskonale sprawdzi się u osób z nawracającymi infekcjami oraz słabą odpornością
  • Zwalcza objawy przeziębienia
  • Hamuje nadmierną potliwość organizmu niezwiązaną z gorączką
  • Łagodzi objawy alergii i kataru siennego
  • Hamuje stany zapalne przewodu pokarmowego np. choroba Leśniewskiego- Crohna

 

Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia rebalife

 

Składniki

  • Kłącze atraktylodu 20 gramów
  • Korzeń traganka 10 gramów
  • Korzeń saposhnikovia 10 gramów
  • Woda 600 gramów

 

Przyrządzanie

  1. Surowce roślinne zalewa się około 300 gramów wody i gotuje 2 godziny na wolnym ogniu
  2. Przesącz zbiera się do osobnego naczynia
  3. Surowiec zalewa się pozostałą ilością wody i gotuje 1 godzinę
  4. Oba roztwory łączy się i przeznacza do spożycia

 

Dawkowanie

  • 2-3 razy dziennie szklanka odwaru

 

Receptura- Napary

 

Napar ze sproszkowanego traganka

 

Działanie

  • Stymuluje odporność

 

Składniki

  • Sproszkowany korzeń traganka 1 łyżeczka
  • Woda 200 ml

 

Przyrządzanie

  • Proszek zalewa się wrzątkiem, dokładnie miesza i zostawia na 15 minut pod przykryciem

 

Dawkowanie

  • Szklanka naparu 3- 4 razy dziennie

 

Wskazówka

  • Jeżeli zakupiliście pocięty korzeń zamiast proszku to z surowca sporządza się odwar (5 gramów pociętego korzenia na 200 gramów letniej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut)

 

Napar ziołowy z tragankiem i czarnym bzem

 

Działanie

  • Stymuluje odporność organizmu
  • Działa napotnie i moczopędnie
  • Wzmacniająco na organizm
  • Uzupełniająco w mikro i makroelementy

 

Składniki

  • Suszone owoce czarnego bzu 6 łyżek
  • Liście maliny 3 łyżki
  • Liście pokrzywy 3 łyżki
  • Ziele owsa 3 łyżki
  • Sproszkowany korzeń traganka 2 łyżki
  • Sproszkowana kora cynamonowca 1 łyżka

 

Przyrządzanie

  • Z wyżej wymienionych surowców roślinnych sporządza się mieszankę do naparu w ilości łyżka stołowa na szklankę wrzącej wody

 

Dawkowanie

  • Szklanka naparu 3- 4 razy dziennie

 

Uwagi końcowe- Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia

 

  • Pamiętaj, że artykuł nie zastępuje Ci wizyty lekarskiej. Szczególnie w przypadku kiedy cierpisz na choroby układu immunologicznego
  • Warto skonsultować się ze specjalistą w sprawie wyżej wymienionych mieszanek w przypadku przyjmowania innych leków. Twój farmaceuta na pewno Ci pomoże zadbać o bezpieczeństwo terapii
  • Złe przechowywanie, niewłaściwe proporcje lub niewiadome pochodzenie surowców oraz nieprzestrzeganie podstawowych zasad przy sporządzaniu może być przyczyną szkodliwości leku.

 

Dziękuję Ci za przeczytanie kolejnego artykułu z cyklu 🙂 Jeżeli spodobała Ci się treść, którą starałem przygotować się możliwie najstaranniej to skorzystaj z przycisków umożliwiających podzielenie się na Facebooku tą stroną z innymi. Pamiętaj też o tym, że zawsze możesz skorzystać z formularza na dole jeśli masz pytania lub swoje sugestie. Możesz także podzielić się swoją opinią odnośnie wzmacniania odporności naturalnymi sposobami. Nie zapomnij zajrzeć także na mój  Instagram.

Zapraszam Cię także do polubienia mojej strony na Facebooku, żeby nie przegapić kolejnych artykułów.

 

Bibliografia

 

  • Du, Crystal Y Q, Roy C Y Choi, Ken Y Z Zheng, Tina T X Dong, David T W Lau, and Karl W K Tsim. 2013. “Yu Ping Feng San, an Ancient Chinese Herbal Decoction Containing Astragali Radix, Atractylodis Macrocephalae Rhizoma and Saposhnikoviae Radix, Regulates the Release of Cytokines in Murine Macrophages.” Edited by Mattei Fabrizio. PLoS ONE 8 (11): e78622. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0078622.
  • Joseph P. Hou, Youyu Jin. 2005. The Healing Power of Chinese Herbs and Medicinal Recipes.

Napisz komentarz

Zobacz także inne artykuły

żywność ekologiczna
Czy żywność ekologiczna jest zdrowsza niż żywność konwencjonalna?
22 czerwca 2018
Ziołowa apteczka
Zioła, które możesz wykorzystać w domowej apteczce
23 sierpnia 2018
naturalny magnez
Naturalny magnez. 5 źródeł o których mogłeś nie wiedzieć
18 sierpnia 2018
Translate »