Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia cz. III Syrop z czarnego bzu

syrop z czarnego bzu przepis

 

Dzisiaj przedstawiam Wam III część cyklu artykułów “Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia”.

Co przydatnego odnajdziesz w artykułach, które przygotowałem? Tutaj dowiesz się między innymi jak naturalnie podnosić odporność u Ciebie i Twojej rodziny oraz hamować pierwsze objawy chorobowe.  Jako, że temat wzmacniania odporności i łagodzenia objaw przeziębienia uważam za bardzo obszerny to zdecydowałem się co jakiś czas umieszczać fakty dotyczące surowców naturalnych i ich właściwości, które znalazły potwierdzenie w badaniach naukowych. Przedstawię Wam praktyczne przepisy na sprawdzone i bezpieczne leki naturalne , które bez problemu zrobisz w swoim domu. Oprócz tego chciałbym przypomnieć Wam o ziołowej apteczce, którą przygotowałem z myślą o tych, którzy cenią sobie naturalne metody na różne dolegliwości. Jeśli masz ochotę na powtórkę to zapraszam do artykułu: Zioła, które możesz wykorzystać w domowej apteczce

W tym cyklu chciałbym skupić się tylko na tych właściwościach opisanych surowców, dzięki którym możemy stosować je w stymulowaniu odporności organizmu lub w czasie wystąpienia pierwszych objawów chorobowych. Wszystko po to, żeby skrócić czas infekcji i jak najszybciej stanąć na nogi 🙂

W części pierwszej cyklu “Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia cz. I” pisałem Wam o miodzie. W drugiej części opisałem dla Was jeżówkę purpurową oraz przygotowałem recepty na leki roślinne, które pomogą Twojej rodzinie w zwiększaniu naturalnej obrony immunologicznej.

Oprócz tego mam dla Was wiele ciekawostek ze świata fitoterapii, farmacji i medycyny. Sięgniemy trochę do historii i pogrzebiemy wspólnie w starych farmaceutycznych księgach w poszukiwaniu recept na leki naturalne. Spędziłem ostatnio mnóstwo czasu, żeby wyszukać dla Was prawie 200 letnie podręczniki dla lekarzy i farmaceutów ze Szwajcarii, Austrii i Niemiec, dzięki którym leczono ludzi oraz wytwarzano leki recepturowe, a także sięgnąłem do przedwojennej historii polskiej farmacji.

Zapraszam do III części cyklu o wzmacnianiu odporności. Przed Wami Sambucus nigra, czyli czarny bez 🙂 Aha… Poznasz także przepis na syrop z czarnego bzu oraz jak zrobić go w sposób prawidłowy 🙂

 

syrop z czarnego bzu przepis

 

Kwiat i owoc czarnego bzu (Sambuci flos et fructus)

 

Czarny bez jest rośliną o dużej ilości związków czynnych. W przeszłości każda część tej leczniczej rośliny znajdowała zastosowanie w medycynie ludowej. Kwiaty i liście uśmierzały ból, zmniejszały opuchliznę, stan zapalny oraz leczyły mokry kaszel. Z kolei kora czarnego bzu wykorzystywana była jako środek wymiotny lub przeczyszczający. Kwiaty i owoce czarnego bzu sprawdzają się także dzisiaj nie tylko w zapobieganiu, ale także w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. W tym poście zajmiemy się tylko nimi, nie tylko dlatego, że do wzmacniania odporności nadają się najlepiej, ale także z tego powodu, że nie zawierają dużej ilości sambunigryny– związku chemicznego, który rozkłada się do cyjanowodoru o toksycznym działaniu. Sambunigryna występuje także w świeżych owocach czarnego bzu, dlatego nie wolno spożywać ich w surowej postaci. Obróbka termiczna lub suszenie powoduje rozkład sambunigryny i tym samym zapewnia bezpieczeństwo stosowania preparatów na bazie owoców czarnego bzu.

 

syrop z czarnego bzu przepis

 

Czarny bez- skład chemiczny

 

Kwiaty i owoce czarnego bzu są bogate przede wszystkim we:

  • flawonoidy takie jak kwercetyna, izokwercytrozyd, rutyna, kemferol, hiperozyd
  • antocyjany

 

Oprócz tego znajdziemy też mniejsze ilości:

  • garbników
  • trójterpenów
  • śluzów roślinnych
  • steroli
  • olejków eterycznych

 

Czarny bez- działanie

 

Kwiat czarnego bzu działa:

  • przeciwzapalnie
  • przeciwwirusowo- szczególnie przeciwko wirusom grypy oraz opryszczki
  • moczopędnie
  • napotnie
  • przeciwgorączkowo
  • antyoksydacyjnie
  • kardioprotekcyjnie- dzięki wysokiej zawartości antocyjanów

 

syrop z czarnego bzu przepis

 

Czarny bez- wskazania

 

  • Wiele badań wykazało skuteczność kwiatów i owoców czarnego bzu w łagodzeniu objawów grypy
  • Do innych wskazań należy bakteryjne infekcje zatok przynosowych oraz zapalenie oskrzeli.
  • Preparaty z suszonych kwiatów czarnego bzu zmniejszają gorączkę

 

Czarny bez- zastosowanie

 

  • Grypa
  • Infekcje górnych dróg oddechowych
  • Przeziębienia z podwyższeniem temperatury
  • Zapalenie zatok
  • Wzmacnianie odporności

 

Czarny bez- przeciwskazania

 

  • Alergia na preparaty z czarnego bzu
  • Niektóre badania dowiodły, że kwiaty czarnego bzu mogą stymulować wydzielanie insuliny z komórek beta znajdujących się w trzustce. Z tego powodu, należy ostrożnie stosować je razem z innymi lekami obniżającymi poziom glukozy we krwi.
  • Odradzam także spożywać surowe jagody, kwiaty czy sok ze względu na ryzyko zatrucia cyjanowodorem
  • Kwiaty czarnego bzu mogą nasilać diuretyczne działanie leków moczopędnych, a także leków obniżających ciśnienie krwi
  • Nie polecam także stosować preparatów na bazie czarnego bzu szczególnie osobom stosującym glikozydy nasercowe, ze względu na ryzyko hipokaliemii i możliwe nasilenie działań niepożądanych.

 

 

Receptura- Napary z czarnego bzu

 

  • Napary sporządza się przy przeziębieniu z podwyższoną temperaturą.
  • Jedną łyżkę stołową mieszanek zalewa się 150 g wrzącej wody, przykrywa na 10 minut, następnie cedzi.
  • Dawkowanie: Kilka razy dziennie przygotowane bezpośrednio przez spożyciem

 

syrop z czarnego bzu przepis

 

Napar I z czarnym bzem (wersja apteczna z 1832 roku)

 

Składniki

  • Liście melisy 3 cz.
  • Kwiaty lipy 3 cz.
  • Kwiat bzu 1 cz.

 

Napar II z czarnym bzem

 

Składniki

  • Kwiaty lipy 1 cz.
  • Kwiat bzu 1 cz.

 

Napar III z czarnym bzem (Ph. Helv. VI z 1972 roku)

 

Składniki

  • Kwiat lipy 40 g
  • Kwiat bzu 30 g
  • Liść mięty 20 g
  • Liście potoślinu 10 g

 

Uwaga

  • Potoślin zawiera silny alkaloid pilokarpinę i nie powinien być stosowany w samoleczeniu 🙂
  • Możesz wykonać bezpieczną wersję rezygnując z potoślinu

 

Napar przeciwgorączkowy z czarnym bzem

 

Składniki

  • Kora wierzby 35 g
  • Kwiat bzu 30 g
  • Ziele tymianku 20 g
  • Owoc dzikiej róży 5 g
  • Korzeń lukrecji 5 g
  • Kwiat malwy 5 g

 

Receptura- Syropy

 

I teraz zapewne najistotniejsze 🙂 Jak zrobić prawdziwy i apteczny syrop z czarnego bzu? Poznaj przepis 🙂

 

syrop z czarnego bzu przepis

 

Syrop z czarnego bzu (wersja apteczna z 1832 roku)

 

Składniki

  • Świeży sok z owoców czarnego bzu 1 cz.
  • Cukier 2 cz.

 

Przyrządzanie

  1. Świeży sok z nie do końca dojrzałych jagód czarnego bzu należy doprowadzić do wrzenia
  2. Gotować na wolnym ogniu 30 minut
  3. Dodać cukier i rozpuścić w gorącym soku.
  4. Otrzymany roztwór filtrujemy do szklanego naczynia

 

Syrop z czarnego bzu (wersja zmodyfikowana)

 

Składniki

  • Świeży sok z owoców czarnego bzu 1 cz.
  • Cukier 1 cz.
  • Miód 1 cz.

 

Przyrządzanie

  1. Świeży sok z nie do końca dojrzałych jagód czarnego bzu należy doprowadzić do wrzenia
  2. Gotować na wolnym ogniu 30 minut
  3. Dodać cukier i rozpuścić w gorącym soku
  4. Gdy roztwór ostygnie do około 35-40 stopni dodajemy miód i mieszamy do rozpuszczenia.
  5. Otrzymany roztwór filtrujemy do szklanego naczynia.

Jeśli chcesz zrezygnować z dużej ilości cukru zawartych w przepisach, to masz dwa wyjścia:

  • Pasteryzacja soku
  • Dodatek alkoholu do uzyskania 25-30 procent w produkcie końcowym. Najlepiej będzie używać spirytusu. Jeśli chcesz użyć wódki to konieczne będzie dokonanie obliczeń celem uzyskania odpowiedniego stężenia alkoholu w leku
  • Przechowywanie świeżo przygotowanego soku w lodówce i wykorzystanie go w przeciągu kilku dni

 

Syrop na odporność z czarnego bzu

 

syrop z czarnego bzu przepis

 

Składniki

  • Laska cynamonu 1szt
  • Świeżo starte kłączę imbiru 1 łyżka stołowa
  • Miód 250 g
  • Etanol 40% 250g
  • Suszone owoce czarnego bzu 500g
  • Woda 1000g

 

Przyrządzanie

  1. Zmieszaj cynamon, imbir i suszone owoce czarnego bzu z wodą i doprowadź mieszaninę do wrzenia
  2. Gotuj dalej na wolnym ogniu przez 30 minut
  3. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia
  4. Rozgnieć owoce czarnego bzu i przesącz roztwór przez lnianą ściereczkę
  5. Pozostałe na ściereczce owoce wyciśnij dokładnie do uzyskanego wcześniej roztworu
  6. Podgrzej roztwór do maksymalnie 40 stopni
  7. Dodaj miód i rozpuść go
  8. Na sam koniec dodaj alkohol, całość wymieszaj i rozlej do wygotowanego i wysuszonego naczynia ze szczelnym zamknięciem
  9. Przygotowany syrop przechowuj w lodówce

 

Dawkowanie

  • 2 razy dziennie łyżka stołowa

 

Przydatna wskazówka

  • Zamiast wódki możesz użyć inny alkohol o podobnym stężeniu np. brandy

 

 

Syrop zimowy

 

Składniki

  • Laska wanilii 1 szt
  • Owoce anyżu gwiaździstego 2 szt
  • Goździki 5 szt
  • Owoc kardamonu 10 szt
  • Suszone kłączę imbiru 1 łyżeczka
  • Kora cynamonu 1 łyżeczka
  • Owoce dzikiej róży 1 łyżka stołowa
  • Suszona skórka pomarańczy 1 łyżka stołowa
  • Suszone owoce czarnego bzu 250 g
  • Miód 500g
  • Woda 1000g

 

Przyrządzanie

  1. Zmieszaj owoce i przyprawy z wodą i doprowadź mieszaninę do wrzenia
  2. Gotuj dalej na wolnym ogniu przez 30 minut
  3. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia
  4. Rozgnieć owoce czarnego bzu i przesącz roztwór przez lnianą ściereczkę
  5. Pozostałe na ściereczce owoce i przyprawy wyciśnij dokładnie do uzyskanego wcześniej roztworu
  6. Podgrzej roztwór do maksymalnie 40 stopni
  7. Dodaj miód i rozpuść go
  8. Całość wymieszaj i rozlej do wygotowanego i wysuszonego naczynia ze szczelnym zamknięciem
  9. Przygotowany syrop przechowuj w lodówce

 

Dawkowanie

  • 2 razy dziennie łyżka stołowa

 

Przydatna wskazówka

  • Możesz uprościć recepturę stosując na przykład mieszankę do pierników lub do grzańca zamiast poszczególnych ziół i przypraw

 

Uwagi końcowe

 

  • Pamiętaj, że artykuł nie zastępuje Ci wizyty lekarskiej. Szczególnie w przypadku kiedy cierpisz na choroby układu immunologicznego
  • Warto skonsultować się ze specjalistą w sprawie wyżej wymienionych mieszanek w przypadku przyjmowania innych leków. Twój farmaceuta na pewno Ci pomoże zadbać o bezpieczeństwo terapii
  • Primum non nocere- Jeśli masz wątpliwości co do dawkowania lub sporządzenia własnych wariacji na temat syropów czy innych mieszanek to dla zdrowia i bezpieczeństwa zastosuj mniejsze ilości surowca
  • Złe przechowywanie, niewłaściwe proporcje lub niewiadome pochodzenie surowców oraz nieprzestrzeganie podstawowych zasad przy sporządzaniu może być przyczyną szkodliwości leku. Należy dbać o detale. W końcu chodzi o życie w pełni zdrowia

 

Dziękuję Ci za przeczytanie kolejnego artykułu z cyklu 🙂 Mam nadzieję, że poznałeś prawdziwy przepis na syrop z czarnego bzu oraz wiesz jak go sporządzić 🙂 Jeżeli spodobała Ci się treść, którą starałem przygotować się możliwie najstaranniej to skorzystaj z przycisków umożliwiających podzielenie się na Facebooku tą stroną z innymi. Pamiętaj też o tym, że zawsze możesz skorzystać z formularza na dole jeśli masz pytania lub swoje sugestie. Możesz także podzielić się swoją opinią odnośnie wzmacniania odporności naturalnymi sposobami 🙂 Możecie także śledzić mnie na Instagramie.

Zapraszam Cię także do polubienia mojej strony na Facebooku, żeby nie przegapić kolejnych postów z cyklu “Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia”.

 

Bibliografia

 

  • Schulz. V., Hänsel R., Rationale Phytotherapie: Ratgeber für die ärztliche Praxis
  • A. Richard, M. D. 1831. Formular Und Recept Taschenbuch. Weimar.
  • Gräfe, Eduard Adolph. 1834. Neues Practisches Formulare Und Recepttaschenbuch. Nach Dem Nouveau Formulaire Pratique Des . Höpitaux Milne Edward’s Und P. Vavasseur’s Frei Bearbeitet, Mit Zusätzen, Erläuterungen Und Anmerkungen Versehen. Berlin.
  • Meyer`s, Dr. Carl Jos. 1834. Vollständiges Recept- Taschenbuch Zur Neusten Österr. Pharmakopöe.
  • Praca Zbiorowa. 2011. “Farmakopea Polska II.”
  • Ulbricht, Catherine, Ethan Basch, Lisa Cheung, Harley Goldberg, Paul Hammerness, Richard Isaac, Karta Purkh Singh Khalsa, et al. 2014. “An Evidence-Based Systematic Review of Elderberry and Elderflower (Sambucus Nigra) by the Natural Standard Research Collaboration.” Journal of Dietary Supplements 11 (1): 80–120. https://doi.org/10.3109/19390211.2013.859852.
  • Pharmacopoea Universalis, Oder Übersichtliche Zusammenstellung Der Pharmacopöen. 1832. Weimar.
  • Pharmacopoea Helvetica VI, 1972

 

Napisz komentarz

Zobacz także inne artykuły

mieszanki ziołowe przepisy
Tworzenie własnej mieszanki ziołowej- przepis krok po kroku
28 października 2018
kosmetyki z filtrem UV
Kosmetyki z filtrem UV ( Poradnik i praktyczne wskazówki)
17 lipca 2018
Medyczna marihuana
Medyczna marihuana w praktyce farmaceuty
17 października 2018
Translate »