Acerola, czyli więcej niż naturalna witamina C

acerola

Już od kilku lat słyszymy o czymś takim jak naturalna witamina C. Tym mianem określa się kwas askorbinowy, który pochodzi z roślin i nie jest uzyskiwany drogą syntezy chemicznej. I na samym początku chciałbym zaznaczyć, że nie widzę różnicy w działaniu samej witaminy C uzyskanej w laboratorium, a pozyskanej z części roślinnych. Widzę jednak różnicę w dodatkach i stąd rozumiem ten popyt na naturalny kwas askorbinowy. Gdy chodzi o ekstrakty z roślin, które są standaryzowane na witaminę C to oprócz samej witaminy C dostarczamy do organizmu szereg innych związków chemicznych o korzystnym dla zdrowia człowieka działaniu. Takim naturalnym źródłem witaminy C jest acerola. Zapraszam do lektury.

Czym jest Acerola (Malpighia emarginata) ?

 

acerola

 

Acerola jest szeroko rozpowszechnionym w krajach tropikalnych krzewem, który pierwotnie pochodzi prawdopodobnie z Wysp Karaibskich oraz terenów Ameryki Środkowej, a obecnie uprawiany jest szeroko w cieplejszych regionach na kuli ziemskiej- najchętniej nisko nad poziomem morza. To co wydaje się nam najbardziej interesujące to owoce aceroli. Wyglądem przypominają klasyczne czereśnie o podobnym zabarwieniu i ważące nawet do 10 gramów każda. Tam gdzie rosną są często spożywane na surowo lub sporządza się z nich świeże soki, galaretki czy inne przetwory.

 

Acerola- Skład fitochemiczny

 

Acerola zawiera w swoim składzie:

 

  • Flawonoidy
  • Kwasy fenolowe
  • Karotenoidy
  • Witaminę C, B1, B2, B3
  • Kwas organiczne: jabłkowy, winowy, cytrynowy
  • Cukry proste: głównie glukozę i fruktozę
  • Aminokwasy: asparaginę, alaninę, prolinę, kwas asparaginowy, serynę i GABA
  • Kwasy tłuszczowe: oleinowy, linolenowy, palmowy, stearynowy oraz linolowy
  • Pektyny

 

Flawonoidy

 

Do grupy flawonoidów należy cała gama przeróżnych związków o zbliżonej strukturze chemicznej:

 

  • Antocyjanidyny (cyjanidyna, pelargonidyna, malwidyna)
  • Proantocyjanidyny
  • Flawonole (kwercetyna, hiperozyd, kemferol, rutyna)
  • Katechiny
  • Specyficzny dla aceroli związek fenolowy: aceronidyna

 

Kwasy fenolowe

 

Spośród kwasów fenolowych badacze zidentyfikowali:

 

  • Kwas kawowy
  • Kwas kumarynowy
  • Kwas ferulowy
  • Kwas chlorogenowy

 

Karotenoidy

 

Występują w znacznej ilości i występują między głównie jako:

 

  • Luteina
  • Beta karoten
  • Beta kryptoksantyna
  • Wiolaksantyna
  • Zeaksantyna
  • Neochrom
  • Neoksantyna

 

naturalna witamina c acerola rebalife

 

Acerola- składniki odżywcze

 

W 100 gramach owoców znajdziemy:

 

Jednostka Ilość Procent zalecanego dziennego spożycia RDA
Energia 32 Kcal 1.5%
Węglowodany 7.69 g 6%
Białko 0.40 g <1%
Tłuszcze 0.30 g 1.5%
Cholesterol 0 mg 0%
Błonnik 1.1 g 2.5%
Witaminy
Foliany 14 µg 3.5%
Niacyna 0.400 mg 2.5%
Kwas pantotenowy 0.309 mg 6%
Pirydoksyna 0.009 mg <1%
Ryboflawina 0.060 mg 4.5%
Witamina A 767 IU 26%
Witamina C 1677.6 mg 1864%
Elektrolity:
Sód 7 mg 0.5%
Potas 146 mg 3%
Minerały:
Wapń 12 mg 1.2%
Miedź 0.086 mg 9%
Żelazo 0.20 mg 2.5%
Magnez 18 mg 4.5%
Fosfor 11 mg 1.5%
Selen 0.6 µg 1%
Cynk 0.10 mg 1%

 

Acerola- właściwości prozdrowotne

 

Właściwości przeciwutleniające

 

Acerola posiada w swoim składzie fitochemicznym pokaźną ilość substancji, które cechują się wysokim potencjałem przeciwutleniającym. Wśród słynnej już witaminy C mamy tutaj także inne związki takie jak flawonoidy, kwasy fenolowe oraz karotenoidy. Wszystkie z nich w mniejszym lub większym stopniu działają jako zmiatacze wolnych rodników. Najważniejszą grupą związków w miąższu aceroli są jednak kwasy fenolowe, gdyż występują w nim w największej ilości. Zdolność antyoksydacyjna została potwierdzona w badaniach laboratoryjnych w reakcjach z DPPH  (1,1-difenylo-2- pikrylohydrazyl) oraz ABTS (kwas 2’2-azynobis-3-etylobenzotiazolin-6- sulfonowy). Zdolność do zmiatania wolnych rodników przez acerolę jest silniejsza od truskawek, soku jabłkowego czy winogron. W licznych badaniach in vivo na szczurach udowodniono liczne pozytywne właściwości aceroli wobec stresu komórkowego. Stres ten powoduje zniszczenia delikatnych struktur komórkowych takich jak enzymy, DNA czy lipidy. Ustalono, że ekstrakty z aceroli chronią nerki, serce, mózg oraz wątrobę.

 

Właściwości przeciwnowotorowe

 

Skoro pisałem o przeciwutleniających właściwościach aceroli to można przypuszczać, że będzie działać także hamująco na mutacje komórkowe i nowotworzenie. I nie będzie to niczym zaskakującym, w szczególności jak przybliżę Wam pewne badanie laboratoryjne. Stwierdzono na otyłych myszach, że podawanie soku z aceroli powoduje częściowe odwrócenie zniszczeń w ich materiale genetycznym spowodowanych przez złą dietę. Dało się to zaobserwować we krwi, szpiku kostnym w nerkach i wątrobie. W innych badaniach wykazano, że podczas traktowania komórek szpiku kostnego izotopem jodu- 131, używanego w medycynie w leczeniu nowotworów, ekstrakt z owoców aceroli hamował zmiany w DNA i szkodliwy efekt mutagenny wyżej wymienione komórki. Niestety acerola nie odwraca szkodliwych zmian już po zakończeniu leczenia.

 

Właściwości przeciwcukrzycowe

 

Acerola zmniejsza wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego, a także hamuje aktywność enzymów (alfa- glukozydaza oraz maltaza) rozbijających korzystne dla zdrowia cukry złożone w niekorzystne cukry proste. Ponad to ekstrakt z aceroli obniża trójglicerydy, LDL oraz podwyższa HDL, co korzystnie wpływa na terapię cukrzycy, nadciśnienia oraz miażdżycy.

 

Właściwości dermoprotekcyjne

 

Ekstrakt z aceroli hamuje nadmierną pigmentację skóry wywołaną promieniowaniem UV, a także działa rozjaśniająco na skórę. Można to wytłumaczyć zwiększeniem poziomu witaminy C w skórze oraz zmniejszeniem ilości enzymów w skórze odpowiedzialnych za nadmierną pigmentację m. in. tyrozynazę. Na tej podstawie wnioskuje się, że wyciągi z aceroli działają odmładzająco na skórę i powinny zostać użyte w kosmetykach typu anti- aging  Więcej o naturalnym wsparciu dla skóry pisałem tutaj.

 

Witamina C z aceroli

 

To ile jest w aceroli tej dobroci? Jeśli chodzi o witaminę C to okazuje się, że całkiem sporo. Warto przy tym zaznaczyć, że im bardziej dojrzały owoc, tym mniej zawiera witaminy C. Także te czerwone owoce, które znamy z obrazków zawierają prawie o połowę mniej kwasu askorbinowego niż niedojrzałe i zielone. Sama zawartość witaminy C w pulpie z niedojrzałych owoców sięgała około 2400 mg w 100 gramach. Dla porównania owoc dzikiej róży zawiera jej około 400 mg, a więc 6- krotnie mniej. To powoduje, że producenci żywności mogliby z powodzeniem naturalnie wzbogacać żywność owocami aceroli ( niektórzy pewnie tak robią), które działałyby jako naturalny antyoksydant i źródło witaminy C.

 

Receptura… może jednak przepis 🙂

 

Ale za to jaki ! Na najlepsze acerolowo- owocowe smoothie. Jak przygotować takie cudo ?

 

Smoothie melonowo-bananowe z acerolą i nasionami chia

 

Składniki:

  • Połowa żółtego melona
  • 2 dojrzałe banany
  • Jogurt waniliowy
  • Łyżka stołowa proszku z aceroli
  • Łyżka stołowa nasion chia

 

 

Przyrządzanie:

  1. Melona myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miksera
  2. Banany obieramy i wrzucamy do miksera
  3. Dodajemy nasiona chia
  4. Dodajemy acerolę
  5. Dodajemy jogurt
  6. Miksujemy na gładką masę

 

naturalna witamina c acerola rebalife

 

naturalna witamina c acerola rebalife

 

Smacznego!

 

naturalna witamina c acerola rebalife

 

Jak zwykle chciałbym zachęcić Was do dzielenia się tym wpisem, komentowania, lajkowania. Znajdziecie mnie głównie na FacebookuInstagramie. A może macie jakieś swoje informacje na temat aceroli, z którymi chcielibyście się podzielić lub znacie inne przepisy z acerolą ? Dodaj komentarz pod spodem 🙂

 

Bibliografia

 

  • Belwal, Tarun, Hari Prasad Devkota, Hanaa A Hassan, Sudhir Ahluwalia, Mohamed Fawzy Ramadan, Andrei Mocan, and Atanas G Atanasov. 2018. “Phytopharmacology of Acerola (Malpighia Spp.) and Its Potential as Functional Food.” Trends in Food Science & Technology 74: 99–106. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.tifs.2018.01.014.
  • Assis, Sandra A de, Demerval C Lima, and Olga M M de Faria Oliveira. 2001. “Activity of Pectinmethylesterase, Pectin Content and Vitamin C in Acerola Fruit at Various Stages of Fruit Development.” Food Chemistry 74 (2): 133–37. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/S0308-8146(01)00104-2.
  • Elisa Schreckinger, Maria, Jennifer Lotton, Mary Lila, and Elvira Mejia. 2010. Berries from South America: A Comprehensive Review on Chemistry, Health Potential, and Commercialization. Journal of Medicinal Food. Vol. 13. https://doi.org/10.1089/jmf.2009.0233.
  • Kawaguchi, Masakazu, Hideya Tanabe, and Kenichi Nagamine. 2007. “Isolation and Characterization of a Novel Flavonoid Possessing a 4,2’’-Glycosidic Linkage from Green Mature Acerola (Malpighia Emarginata DC.) Fruit.” Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 71 (5): 1130–35. https://doi.org/10.1271/bbb.60513.
  • Moura, Carlos F H, Luciana de S Oliveira, Kellina O de Souza, Lorena G da Franca, Laiza B Ribeiro, Pahlevi A de Souza, and Maria R A de Miranda. 2018. “Acerola—Malpighia Emarginata.” In , edited by Sueli Rodrigues, Ebenezer de Oliveira Silva, and Edy Sousa B T – Exotic Fruits de Brito, 7–14. Academic Press. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803138-4.00003-4.
  • USDA National Nutrient Database

 

Napisz komentarz

You May also Like...

Zielona herbata
11 cennych właściwości zielonej herbaty (Nie tylko spalanie tłuszczu)
13 lipca 2018
kosmetyki z filtrem UV
Kosmetyki z filtrem UV ( Poradnik i praktyczne wskazówki)
17 lipca 2018
rebalife
Jak naturalnie wzmocnić odporność i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia cz. II ( Teoria i praktyka)
2 września 2018