Acerola, czyli więcej niż naturalna witamina C

Już od kilku lat słyszymy o czymś takim jak naturalna witamina C. Tym mianem określa się kwas askorbinowy, który pochodzi z roślin i nie jest uzyskiwany drogą syntezy chemicznej. I na samym początku chciałbym zaznaczyć, że nie widzę różnicy w działaniu samej witaminy C uzyskanej w laboratorium, a pozyskanej z części roślinnych. Widzę jednak różnicę w dodatkach i stąd rozumiem ten popyt na naturalny kwas askorbinowy. Gdy chodzi o ekstrakty z roślin, które są standaryzowane na witaminę C to oprócz samej witaminy C dostarczamy do organizmu szereg innych związków chemicznych o korzystnym dla zdrowia człowieka działaniu. Takim naturalnym źródłem witaminy C jest acerola. Zapraszam do lektury.
Z tego artykułu dowiesz się między innymi:
- Czym jest acerola i co to w ogóle za ciekawy owoc
- Gdzie rośnie acerola
- Co oprócz witaminy C zawiera acerola
- Ile witaminy C zawiera acerola
- Czy może być stosowana u dzieci
Czym jest Acerola (Malpighia emarginata) ?
Acerola jest szeroko rozpowszechnionym w krajach tropikalnych krzewem, który pierwotnie pochodzi prawdopodobnie z Wysp Karaibskich oraz terenów Ameryki Środkowej, a obecnie uprawiany jest szeroko w cieplejszych regionach na kuli ziemskiej- najchętniej nisko nad poziomem morza. To co wydaje się nam najbardziej interesujące to owoce aceroli. Wyglądem przypominają klasyczne czereśnie o podobnym zabarwieniu i ważące nawet do 10 gramów każda. Tam gdzie rosną są często spożywane na surowo lub sporządza się z nich świeże soki, galaretki czy inne przetwory.
Acerola- Skład fitochemiczny
Acerola zawiera w swoim składzie:
- Flawonoidy
- Kwasy fenolowe
- Karotenoidy
- Witaminę C, B1, B2, B3
- Kwas organiczne: jabłkowy, winowy, cytrynowy
- Cukry proste: głównie glukozę i fruktozę
- Aminokwasy: asparaginę, alaninę, prolinę, kwas asparaginowy, serynę i GABA
- Kwasy tłuszczowe: oleinowy, linolenowy, palmowy, stearynowy oraz linolowy
- Pektyny
Flawonoidy
Do grupy flawonoidów należy cała gama przeróżnych związków o zbliżonej strukturze chemicznej:
- Antocyjanidyny (cyjanidyna, pelargonidyna, malwidyna)
- Proantocyjanidyny
- Flawonole (kwercetyna, hiperozyd, kemferol, rutyna)
- Katechiny
- Specyficzny dla aceroli związek fenolowy: aceronidyna
Kwasy fenolowe
Spośród kwasów fenolowych badacze zidentyfikowali:
- Kwas kawowy
- Kwas kumarynowy
- Kwas ferulowy
- Kwas chlorogenowy
Karotenoidy
Występują w znacznej ilości i występują między głównie jako:
- Luteina
- Beta karoten
- Beta kryptoksantyna
- Wiolaksantyna
- Zeaksantyna
- Neochrom
- Neoksantyna
Acerola- składniki odżywcze
W 100 gramach owoców znajdziemy:
Jednostka | Ilość | Procent zalecanego dziennego spożycia RDA |
Energia | 32 Kcal | 1.5% |
Węglowodany | 7.69 g | 6% |
Białko | 0.40 g | <1% |
Tłuszcze | 0.30 g | 1.5% |
Cholesterol | 0 mg | 0% |
Błonnik | 1.1 g | 2.5% |
Witaminy | ||
Foliany | 14 µg | 3.5% |
Niacyna | 0.400 mg | 2.5% |
Kwas pantotenowy | 0.309 mg | 6% |
Pirydoksyna | 0.009 mg | <1% |
Ryboflawina | 0.060 mg | 4.5% |
Witamina A | 767 IU | 26% |
Witamina C | 1677.6 mg | 1864% |
Elektrolity: | ||
Sód | 7 mg | 0.5% |
Potas | 146 mg | 3% |
Minerały: | ||
Wapń | 12 mg | 1.2% |
Miedź | 0.086 mg | 9% |
Żelazo | 0.20 mg | 2.5% |
Magnez | 18 mg | 4.5% |
Fosfor | 11 mg | 1.5% |
Selen | 0.6 µg | 1% |
Cynk | 0.10 mg | 1% |
Acerola- właściwości prozdrowotne
Właściwości przeciwutleniające
Acerola posiada w swoim składzie fitochemicznym pokaźną ilość substancji, które cechują się wysokim potencjałem przeciwutleniającym. Wśród słynnej już witaminy C mamy tutaj także inne związki takie jak flawonoidy, kwasy fenolowe oraz karotenoidy. Wszystkie z nich w mniejszym lub większym stopniu działają jako zmiatacze wolnych rodników. Najważniejszą grupą związków w miąższu aceroli są jednak kwasy fenolowe, gdyż występują w nim w największej ilości. Zdolność antyoksydacyjna została potwierdzona w badaniach laboratoryjnych w reakcjach z DPPH (1,1-difenylo-2- pikrylohydrazyl) oraz ABTS (kwas 2’2-azynobis-3-etylobenzotiazolin-6- sulfonowy). Zdolność do zmiatania wolnych rodników przez acerolę jest silniejsza od truskawek, soku jabłkowego czy winogron. W licznych badaniach in vivo na szczurach udowodniono liczne pozytywne właściwości aceroli wobec stresu komórkowego. Stres ten powoduje zniszczenia delikatnych struktur komórkowych takich jak enzymy, DNA czy lipidy. Ustalono, że ekstrakty z aceroli chronią nerki, serce, mózg oraz wątrobę.
Właściwości przeciwnowotorowe
Skoro pisałem o przeciwutleniających właściwościach aceroli to można przypuszczać, że będzie działać także hamująco na mutacje komórkowe i nowotworzenie. I nie będzie to niczym zaskakującym, w szczególności jak przybliżę Wam pewne badanie laboratoryjne. Stwierdzono na otyłych myszach, że podawanie soku z aceroli powoduje częściowe odwrócenie zniszczeń w ich materiale genetycznym spowodowanych przez złą dietę. Dało się to zaobserwować we krwi, szpiku kostnym w nerkach i wątrobie. W innych badaniach wykazano, że podczas traktowania komórek szpiku kostnego izotopem jodu- 131, używanego w medycynie w leczeniu nowotworów, ekstrakt z owoców aceroli hamował zmiany w DNA i szkodliwy efekt mutagenny wyżej wymienione komórki. Niestety acerola nie odwraca szkodliwych zmian już po zakończeniu leczenia.
Właściwości przeciwcukrzycowe
Acerola zmniejsza wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego, a także hamuje aktywność enzymów (alfa- glukozydaza oraz maltaza) rozbijających korzystne dla zdrowia cukry złożone w niekorzystne cukry proste. Ponad to ekstrakt z aceroli obniża trójglicerydy, LDL oraz podwyższa HDL, co korzystnie wpływa na terapię cukrzycy, nadciśnienia oraz miażdżycy.
Właściwości dermoprotekcyjne
Ekstrakt z aceroli hamuje nadmierną pigmentację skóry wywołaną promieniowaniem UV, a także działa rozjaśniająco na skórę. Można to wytłumaczyć zwiększeniem poziomu witaminy C w skórze oraz zmniejszeniem ilości enzymów w skórze odpowiedzialnych za nadmierną pigmentację m. in. tyrozynazę. Na tej podstawie wnioskuje się, że wyciągi z aceroli działają odmładzająco na skórę i powinny zostać użyte w kosmetykach typu anti- aging Więcej o naturalnym wsparciu dla skóry pisałem tutaj.
Witamina C z aceroli
To ile jest w aceroli tej dobroci? Jeśli chodzi o witaminę C to okazuje się, że całkiem sporo. Warto przy tym zaznaczyć, że im bardziej dojrzały owoc, tym mniej zawiera witaminy C. Także te czerwone owoce, które znamy z obrazków zawierają prawie o połowę mniej kwasu askorbinowego niż niedojrzałe i zielone. Sama zawartość witaminy C w pulpie z niedojrzałych owoców sięgała około 2400 mg w 100 gramach. Dla porównania owoc dzikiej róży zawiera jej około 400 mg, a więc 6- krotnie mniej. To powoduje, że producenci żywności mogliby z powodzeniem naturalnie wzbogacać żywność owocami aceroli ( niektórzy pewnie tak robią), które działałyby jako naturalny antyoksydant i źródło witaminy C.
Acerola może być także bezpiecznie stosowana u dzieci.
Receptura… może jednak przepis 🙂
Ale za to jaki ! Na najlepsze acerolowo- owocowe smoothie. Jak przygotować takie cudo ?
Smoothie melonowo-bananowe z acerolą i nasionami chia
Składniki:
- Połowa żółtego melona
- 2 dojrzałe banany
- Jogurt waniliowy
- Łyżka stołowa proszku z aceroli
- Łyżka stołowa nasion chia
Przyrządzanie:
- Melona myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miksera
- Banany obieramy i wrzucamy do miksera
- Dodajemy nasiona chia
- Dodajemy acerolę
- Dodajemy jogurt
- Miksujemy na gładką masę
Smacznego!
Jak zwykle chciałbym zachęcić Was do dzielenia się tym wpisem, komentowania, lajkowania. Znajdziecie mnie głównie na Facebooku i Instagramie. A może macie jakieś swoje informacje na temat aceroli, z którymi chcielibyście się podzielić lub znacie inne przepisy z acerolą ? Dodaj komentarz pod spodem 🙂
Bibliografia
- Belwal, Tarun, Hari Prasad Devkota, Hanaa A Hassan, Sudhir Ahluwalia, Mohamed Fawzy Ramadan, Andrei Mocan, and Atanas G Atanasov. 2018. “Phytopharmacology of Acerola (Malpighia Spp.) and Its Potential as Functional Food.” Trends in Food Science & Technology 74: 99–106. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.tifs.2018.01.014.
- Assis, Sandra A de, Demerval C Lima, and Olga M M de Faria Oliveira. 2001. “Activity of Pectinmethylesterase, Pectin Content and Vitamin C in Acerola Fruit at Various Stages of Fruit Development.” Food Chemistry 74 (2): 133–37. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/S0308-8146(01)00104-2.
- Elisa Schreckinger, Maria, Jennifer Lotton, Mary Lila, and Elvira Mejia. 2010. Berries from South America: A Comprehensive Review on Chemistry, Health Potential, and Commercialization. Journal of Medicinal Food. Vol. 13. https://doi.org/10.1089/jmf.2009.0233.
- Kawaguchi, Masakazu, Hideya Tanabe, and Kenichi Nagamine. 2007. “Isolation and Characterization of a Novel Flavonoid Possessing a 4,2’’-Glycosidic Linkage from Green Mature Acerola (Malpighia Emarginata DC.) Fruit.” Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 71 (5): 1130–35. https://doi.org/10.1271/bbb.60513.
- Moura, Carlos F H, Luciana de S Oliveira, Kellina O de Souza, Lorena G da Franca, Laiza B Ribeiro, Pahlevi A de Souza, and Maria R A de Miranda. 2018. “Acerola—Malpighia Emarginata.” In , edited by Sueli Rodrigues, Ebenezer de Oliveira Silva, and Edy Sousa B T – Exotic Fruits de Brito, 7–14. Academic Press. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803138-4.00003-4.
- USDA National Nutrient Database