11 cennych właściwości zielonej herbaty (Nie tylko spalanie tłuszczu)

Zielona herbata

 

Zielona herbata znana jest człowiekowi od kilku tysięcy lat i jest obecnie drugim najczęściej spożywanym napojem na świecie. Nic dziwnego, gdyż kultura picia herbaty sięga na Dalekim Wschodzie 3000 lat przed narodzeniem Chrystusa. To właśnie gdzieś tam pewnego dnia wpadł komuś do gorącej wody spadający z drzewa herbacianego listek, z którego napar posmakował mu na tyle, żeby zapoczątkować nową erę w rozwoju kultury 🙂 Picie naparów z jej liści stało się nie tylko swego rodzaju kultem czy rytuałem, ale także ogromnym biznesem, który wywindował starożytne kraje azjatyckie mocno w górę, eksportując bogactwo natury na inne kontynenty.

To co starożytne ludy wiedziały o herbacie tysiące lat temu, dziś potwierdza się badaniami klinicznymi w nowoczesnych laboratoriach. Liście i pędy tej rośliny mają ogromny potencjał. Działanie prozdrowotne, choć wielu na pewno znane, zdumiewa mnie za każdym razem kiedy otwieram artykuły naukowe na ten temat. Z tego właśnie powodu pozwoliłem sobie sprawić na urodziny zestaw startowy do picia matchy, zielonej herbaty w proszku, którą spożywa się w Japonii podczas tak zwanych rytuałów herbacianych. O tym jak zaparzyć idealną matchę napisałem też poprzedni artykuł.

Zapraszam do czytania 🙂

 

Skład chemiczny

 

Liście herbaciane zawierają przede wszystkim polifenole o działaniu antyoksydacyjnym. Tych jest najwięcej i to właśnie one odpowiadają w głównej mierze za prozdrowotne działanie naparu.

Głównym związkiem występującym w liściach herbaty to galusan epigallokatechiny (EGCG), który jest wielokrotnie silniejszym antyoksydantem niż witamina C, witamina E oraz karoteny. Polifenole mają bardzo szerokie spektrum działania.

Mają udowodnioną aktywność przeciwutleniającą, przeciwzapalną, przeciwalergiczną i przeciwbakteryjną.

Innym istotnym składnikiem chemicznym są alkaloidy. W tym wypadku są to ksantyny do których należą kofeina, teobromina i teofilina.

 

Rodzaje herbaty

 

zielona herbata

Na rynku jest wiele różnych rodzajów herbat. Co ciekawe wszystkie niżej wymienione pochodzą z tej samej rośliny Camellia sinensis:

 

Herbata zielona

To najprostszy rodzaj herbaty. Surowcem są niesfermentowane wysuszone liście. Zawiera stosunkowo mało kofeiny, ale sporo antyoksydantów.

 

Herbata biała

Zawiera młode liście i nierozwinięte pędy, którym pozwala się wyschnąć bez większych ingerencji. Delikatny proces obróbki gwarantuje, że herbata biała zawiera najwięcej polifenoli spośród wszystkich innych rodzajów herbat. Jest jednak uboga w kofeinę.

 

Herbata czarna

Najbardziej powszechny rodzaj herbaty. Powstała w wyniku fermentacji liści. Proces ten zmniejsza ilość polifenoli w surowcu, lecz zwiększa ilość kofeiny.

 

Herbata Oolong

To taki miks pomiędzy herbatą czarną i zieloną. Surowcem są liście, które poddaje się półfermentacji. Zawiera dużo antyoksydantów.

 

Herbata Pu’erh

Nazywana przez Chińczyków herbatą czerwoną. Powstaje podobnie jak herbata czarna w procesie fermentacji, lecz w przypadku niektórych jej rodzajów proces ten może przebiegać nawet dziesiątki lat.

zielona herbata

Korzyści zdrowotne

 

Przeciwdziała chorobom sercowo-naczyniowym

Regularnie stosowana wzmacnia strukturę naczyń krwionośnych, zmniejsza wchłanianie cholesterolu, obniża ryzyko zachorowania na nadciśnienie i miażdżycę.

 

Przeciwdziała nowotworom

Herbata nie jest lekiem na raka, ale pomaga wspierać nasz organizm w walce z niekorzystnym stresem oksydacyjnym. Antyoksydanty zawarte w liściach wyłapują wolne rodniki. Są to takie wysocereaktywne, niestabilne chemicznie cząteczki, których zadanie polega na wiązaniu się z innymi strukturami w naszym ciele, co prowadzi do zaburzenia ich funkcji lub śmierci. Szczególnie wrażliwy na nie jest nasz materiał genetyczny, gdyż odpowiada on za tworzenie nowych komórek. Jeśli DNA jest uszkodzone, to synteza nowych białek staje się albo niemożliwa, albo dochodzi do niekorzystnych mutacji w ich strukturze. Zmutowane komórki nie pełnią fizjologicznych funkcji i mogą być zaczątkiem choroby nowotworowej.

 

Wspiera układ oddechowy

A to wszystko dzięki zawartości ksantyn, przede wszystkim teofiliny. Jej działanie polega na rozkurczaniu mięśni gładkich w drogach oddechowych co poprawia przepływ powietrza w płucach oraz oddychanie. Szczególnie ważna cecha dla sportowców i astmatyków 🙂

 

Działa leczniczno na skórę

Okłady z zielonej herbaty zmniejszają świąd oraz podrażnienia skóry. Dzięki sporej zawartości garbników działają też antyseptycznie i hamująco na drobne krwawienia. Wielu producentów kosmetyków dodaje także ekstrakty herbaciane do swoich produktów, ze względu na jej właściwości przywracające blask i witalność.

 

Leczy nieżyty żołądkowe

Garbniki obecne w herbacie mają działanie przeciwbakteryjne i ściągające. Z tego właśnie powodu znajduje zastosowanie w leczeniu wszelakich problemów trawiennych.

 

Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy

Polifenole zawarte w herbacie hamują aktywność enzymów trawiennych takich jak amylaza ślinowa i trzustkowa. Te enzymy odpowiedzialne są w naszym organizmie za rozkładanie węglowodanów złożonych do cukrów prostszych, łatwiej przyswajalnych z przewodu pokarmowego. Hamując działanie amylaz nie dochodzi do szybkiej przemiany cukrów, co zapobiega nagłemu skokowi poziomu glukozy we krwi oraz wyrzutowi insuliny do krwi. Węglowodany złożone, takie jak np. skrobia, są trawione dłużej, co umożliwia trzustce zareagować w najbardziej optymalny sposób na energię dostarczoną z pożywieniem.

 

Działa przeciwpróchniczo

Liście herbaciane są bogate we fluor. Filiżanka zielonego naparu zawiera około 300-500 mikrogramów fluoru, który pełni ważną rolę w hamowaniu rozwoju próchnicy.

 

Chroni wątrobę

Metabolizm wielu szkodliwych substancji, między innymi alkoholu, powoduje wytwarzanie reaktywnych form tlenu, które uszkadzają wątrobę. Antyoksydanty zawarte w zielonej herbacie, wyłapują wolne rodniki, ograniczając ten szkodliwy proces.

 

Wzmacnia odporność

Zwalczając mikroorganizmy i dostarczając cennych witamin i minerałów.

 

Ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej

Niestety nie pomoże zbyt wiele, jeśli prowadzisz nieaktywny tryb życia i w dodatku masz dodatni bilans kaloryczny. Jednak w połączeniu z dietą redukcyjną i regularnym wysiłkiem fizycznym, herbata podkręci metabolizm i ułatwi spalanie tłuszczu.

 

Wzmacnia koncentrację i funkcje poznawcze

Regularne picie zielonej herbaty zmniejszy ryzyko degeneracji komórek nerwowych, zmniejszając częstotliwość zachorowań na Alzheimera oraz Parkinsona. Dodatkowo kofeina stymuluje procesy uczenia i koncentracji.

 

Znakomita większość pozytywnego wpływu na zdrowie, wynika z bardzo dużej zawartości antyoksydantów. Te jednakże nie są trwałe i z czasem, podczas dłuższego przechowywania tracą swoje właściwości. Stąd ważne jest, żeby nabywać tylko wysokiej jakości produkty w dobrze zabezpieczonym przed czynnikami zewnętrznymi opakowaniach, zdala od działania promieni słonecznych.

Zielona herbata nie jest w żadnym stopniu przereklamowana. Posiada ogromny potencjał i polecam Ci wprowadzić ją już dziś do swojego jadłospisu 🙂

Jeśli spodobał Ci się wpis lub masz jakieś pytania to daj mi proszę o tym znać w komentarzu pod tym artykułem 🙂

A może macie jakieś swoje ulubione rodzaje herbaty, których tutaj nie wymieniłem, a są warte uwagi ? Podziel się swoim doświadczeniem 🙂

 

Bibliografia

 

Sharangi, A B. 2009. “Medicinal and Therapeutic Potentialities of Tea (Camellia Sinensis L.) – A Review.” Food Research International 42 (5): 529–35. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.foodres.2009.01.007.

Napisz komentarz

You May also Like...

matcha
Zielona herbata Matcha. Jak przyrządzić idealną matchę?
9 lipca 2018
Jak obniżyć kortyzol w organizmie?
Stres chroniczny i jego negatywne skutki. Jak naturalnie obniżyć kortyzol w organizmie?
10 czerwca 2018
naturalne środki odstraszające komary
Naturalne środki odstraszające komary. Zrób to sam ! Praktyczne porady i przepisy
1 sierpnia 2018
https://my.hellobar.com/050ac94e8ffc360c7745fc7d3dfedffef04c3cf6.js