10 właściwości resweratrolu, czyli za co powinniśmy kochać czerwone wino

Resweratrol to naturalny związek chemiczny, produkowany przez rośliny w celach obronnych np. przed szkodliwym wpływem środowiska zewnętrznego oraz infekcjami grzybiczymi. Po raz pierwszy wyizolowany z ciemiężycy białej w 1939 roku, stosowany był od tysiącleci w Chinach i Japonii w medycynie ludowej. Obecnie wiemy, że resweratrol występuje w wielu innych roślinach i znajdziemy go w jabłkach, winogronach, malinach, jagodach, pistacjach, śliwkach, orzechach ziemnych. Często znajduje się tylko w skórce owoców (wskazówka- nie obieraj warzyw i owoców). Oprócz tego bardzo duże ilości resweratrolu znajdziemy w kłączu rdestowców, m.in rdestowca japońskiego czy sachalińskiego oraz w czerwonym winie.

 

Francuski paradoks

 

Na teorię o silnie prozdrowotnych właściwościach resweratrolu i jego pochodnych wpadli naukowcy w latach 80, którzy zastanawiali się dlaczego w takich krajach jak np. Francja, gdzie ludzie spożywają dużo szkodliwych, nasyconych tłuszczy, palą papierosy i piją wino, nie ma zwiększonej śmiertelności z powodu chorób układu sercowo- naczyniowego. Co powodowało, że statystyczny Pierre, który na codzień zajada się szynką i tłustym serem żyje w pełni zdrowia przez długie lata? Doprowadziło to do sformułowania tak zwanego francuskiego paradoksu, który opisuje, że w krajach, w których spożycie czerwonego wina jest relatywnie duże, nie dochodzi tak często do śmierci z powodu miażdżycy czy zawału mięśnia sercowego. Co było tym czynnikiem, który chronił komórki przed mutacją, przeciwdziałał starzeniu organizmu oraz zmniejszał ryzyko cukrzycy? Słusznie zaczęto podejrzewać, że w winie musi znajdować się związek chemiczny, który miał silne właściwości prozdrowotne i postawiono na resweratrol.

 

Resweratrol- źródła

 

Mimo, że powinniśmy kojarzyć czerwone wino z resweratrolem to nie jest ono jego najlepszym źródłem. Te znajduje się bowiem we wcześniej wspomnianej roślinie z rodziny rdestowców. Rdestowiec japoński to popularny w Polsce chwast, który został wpisany przez Grupę Specjalistów ds. Gatunków Obcych (ISSG) Światowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN) na listę 100 najbardziej inwazyjnych gatunków, które zagrażają naturalnie występującej na danym terenie faunie i florze. Trudno się temu dziwić, biorąc pod uwagę, że na wielu podwórkach, w pustostanach i rowach widzimy ogromne połacie tej rośliny. Dziś nie będziemy rozmawiać o ochronie środowiska i rdestowcu, ale chciałem podkreślić fakt, że potencjalne źródło resweratrolu możemy odnaleźć w pobliskim parku lub lesie. Skupmy się na winogronach, gdyż są bardziej dostępne, smaczniejsze i nie działają w przeciwieństwie do rdestowca przeczyszczająco 🙂 W skórce czerwonych winogron znajduje się również duża ilość resweratrolu i dlatego czerwone wina posiadają około 10 razy więcej tego związku niż wina białe. Ważnym kryterium jeśli chodzi o ilość resweratrolu w winogronach jest zbiór owoców. Największa jego ilość znajduję się na krótko przed dojrzewaniem.

 

Do odmian winorośli, które zawierają najwięcej resweratrolu zaliczymy:

 

  • Cabernet Mitos
  • Cabernet Cubin
  • Syrah
  • Pinot noir
  • Cabernet Sauvignon
  • Merlot

 

Jeśli szukasz więc wina, które ma działać korzystnie dla zdrowia, to sugeruję dobrze zapamiętać te nazwy. Ja żałuję tylko, że nie znalazłem pośród nazw na tej liście Chianti, które uważam za najlepsze 🙂

 

resweratrol

 

Resweratrol- Skuteczna dawka dobowa

 

Chociaż wielu producentów suplementów będzie sugerować, żeby kupować najbardziej skoncentrowane preparaty resweratrolu, gdyż działają najskuteczniej, nie jest to prawdą potwierdzoną w badaniach klinicznych.

Najbardziej rekomendowaną dawką resweratrolu jest 12,5 mg na kilogram masy ciała na dzień.

 

10 właściwości prozdrowotnych resweratrolu

 

Skuteczność resweratrolu została udokumentowana w licznych badaniach laboratoryjnych i klinicznych. Przez długie lata wykazano ją dla wielu układów i chorób ludzkiego organizmu:

 

Układ sercowo- naczyniowy

  • Zmniejsza przerost lewej komory mięśnia sercowego
  • Zmniejsza zwapnienie naczyń wieńcowych

 

Układ oddechowy

  • Wykazuje efekt antyastmatyczny

 

Układ nerwowy

  • Zwiększa zdolności poznawcze organizmu
  • Hamuje starzenie się układu nerwowego
  • Zmniejsza degenerację komórek nerwowych
  • Ułatwia zapamiętywanie

 

Układ mięśniowy

  • Ułatwia wykorzystanie energii dla mięśni
  • Zmniejsza degenerację komórek mięśniowych
  • Zwiększa regenerację mięśni

 

Nowotwory

  • Hamuje nowotworzenie
  • Indukuje apoptozę komórek nowotworowych

 

Zdrowe i mocne kości

  • Hamuje demineralizację kości
  • Wzmaga produkcję komórek kostnych
  • Hamuje chorobę zwyrodnieniową stawów
  • Przyspiesza różnicowanie szpiku kostnego

 

Cukrzyca

  • Zwiększa wrażliwość komórek na działanie insuliny
  • Hamuje zespół metaboliczny

 

Wzrok

  • Chroni soczewkę, rogówkę oraz fotoreceptory przy chorobie cukrzycowej

 

Płodność

  • Przedłuża i zwiększa płodność u kobiet

 

Działanie detoksykujące

  • Zmniejsza toksyczność leków
  • Przyspiesza usuwanie szkodliwych metabolitów

 

Resweratrol- prawdziwy paradoks

 

Chociaż stworzenie francuskiego paradoksu i badania nad resweratrolem słusznie udowodniły jego właściwości to jedna rzecz jest zastanawiająca. Sugerowane spożycie dziennie w ilości około 1 g na dzień jest praktycznie niemożliwa do osiągnięcia poprzez dietę. Dla przykładu należałoby spożyć co najmniej 500 litrów czerwonego wina dziennie lub zjeść ponad 50 kg skórki pomidora, żeby dostarczyć 1000 mg wolnego resweratrolu. Problem ten można wyjaśnić faktem, że liczne badania opisują stosowanie resweratrolu w jego najprostszej chemicznej formie, o raczej niskiej biodostępności.

 

Resweratrol- biodostępność

 

Musimy jednak pamiętać, że związki naturalnie występujące w roślinach wbudowane są w różne, bardziej skomplikowane struktury chemiczne, które różnią się właściwościami, szczególnie farmakokinetycznymi. W takich formach znajduje się też resweratrol. Wiele badań sugeruje prowadzenie dalszych prób stosowania standaryzowanych dawek resweratrolu na ludziach. Mimo, że w tej kwestii powiedziane zostało już wiele to ciągle brakuje badań, które opisywałyby nowe, skuteczniejsze formy dostarczania tego związku do organizmu. Sugeruje się na przykład, żeby niską biodostępność resweratrolu poprawić poprzez zastosowanie mikrokapsulacji, co ułatwiłoby wprowadzenie go do handlu jako skutecznego leku poprawiającego kondycję organizmu i nasz life balance.

 

Jeśli spodobał Ci się artykuł o resweratrolu i jego właściwościach to zachęcam Cię do śledzenia mojej strony. Zapisz się na newsletter, żeby nie przegapić kolejnych wpisów i odebrać darmowy poradnik, dzięki któremu w warunkach domowych stworzysz skuteczne i bezpiecznie leki na wiele dolegliwości. Zachęcam Cię także do odwiedzenia i polubienia mojej strony Rebalife na Facebooku. Daj znać w komentarzu czy słyszałeś już o resweratrolu i jego prozdrowotnym działaniu.

 

Bibliografia

 

  • KPL, Bhat, J W 2nd Kosmeder, and J M Pezzuto. 2001. “Biological Effects of Resveratrol.” Antioxidants & Redox Signaling 3 (6): 1041–64. https://doi.org/10.1089/152308601317203567.
  • Lowe, S., M. Browne, S. Boudjelas, and M. De Poorter. 2000. “100 of the World’s Worst Invasive Alien Species. A Selection from the Global Invasive Species Database.” The Invasive Species Specialist Group (ISSG) a Specialist Group of the Species Survival Commission (SSC) of the World Conservation Union (IUCN), 12. https://doi.org/10.1614/WT-04-126.1.
  • Weiskirchen, Sabine, and Ralf Weiskirchen. 2016. “Resveratrol: How Much Wine Do You Have to Drink to Stay Healthy?” Advances in Nutrition 7 (4): 706–18. https://doi.org/10.3945/an.115.011627.

 

 

Napisz komentarz

Zobacz także inne artykuły

acerola
Acerola, czyli więcej niż naturalna witamina C
29 września 2018
jak naturalnie rzucić palenie
Jak naturalnie rzucić palenie? 7 ziół, które pomogą Ci w walce z nałogiem
28 lipca 2018
naturalne środki odstraszające komary
Naturalne środki odstraszające komary. Zrób to sam ! Praktyczne porady i przepisy
1 sierpnia 2018
Translate »